IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модното наследство на Заха Хадид

4 април 2016 11 15

Архитектката, която промени света

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В началото на 80-те години, когато Заха Хадид отваря собствен офис в Лондон, идеята, че нейното име ще се превърне в синоним на най-успешната жена архитект е била повече от далечна.

Във време, в което повечето архитекти са под бича на Принца на Уелс и маскират своята работа с тухли и керемиди, или декорират фасадите си с фрагменти от постмодерните сладкарски изделия, Хадид не строи нищо.

Тя живее в своите чертежи, носещи постоянно вдъхновение и бързо трупащи численост. Скиците ѝ напомнят на един свят, който се крие в мечтите ѝ и със сигурност не съществува... досега. За тези, които не я разбират, работата ѝ им се струва твърде сложна. И Заха Хадид със сигурност никога няма да се опита да спечели благоразположението им. Слава богу!

Нейният иновативен и изпреварил времето си талант ѝ носи престижната награда „Прицкър“, която тя получава през 2004 година и е известна като Нобеловата награда за архитектура. Два пъти печели наградата „Стърлинг“ на Кралския институт на британските архитекти.

Тази година Заха Хадид спечели златен медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти, с което стана първата жена, която самостоятелно получава наградата.

Макар че на 31 март тази година Заха Хадид почина на 65-годишна възраст, нейната работа и влияние не само в архитектурата, но и в модата, я увековечават.

Идеите ѝ материализират скулптирането и футуристичните дизайни от артистични проекти за Chanel през бижута до обувки за марки като Georg Jensen и Melissa.

Един от най-обсъжданите ѝ проекти в модната индустрия е този от 2007 година, посветен на класическата чанта Chanel.


„Контейнерът на съвременното изкуство“, както го нарича Хадид, дебютира в Хонг Конг през 2008 и пътува до Токио и Ню Йорк, показвайки 15 съвременни артисти, сред които и Йоко Оно, които творят с вдъхновението на чантата 2.55 на Chanel.

Ревюто resort миналата година в Сеул също се състоя в модернистично място, създадено от Хадид и корейското студио Samoo.

„Един гений по-малко в света. Има няколко души, на които се възхищавам толкова, колкото на нея. Съкрушен съм. Нейното влияние е огромно и ще продължи. Аз съм повече от тъжен. Тя беше приятел с невероятно чувство за хумор“, сподели Карл Лагерфелд по повод тъжната вест за смъртта на Заха Хадид миналата седмица.

В допълнение на работата ѝ като архитект, Хадид прокарва своята креативност и в света на модата. Тя често се откроява с драматични бижута и обувки за модни къщи като Comme des Garcons, Issey Miyake и Prada.

Въпреки че модата и архитектурата работят на два цикъла, един постоянен и един нетраен, Заха Хадид намира връзката между двата и това се оказва правилният подход, с който да се разшири нейният творчески обхват.

В биографията и портфолиото ѝ се откроява съвместна работа с Louis Vuitton, Lacoste, Lalique и Atelier Swarovski.

Представяме ви най-добрите творения на архитектката Заха Хадид от света на модата в нашата галерия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари