IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Жан-Пол Готие

16 април 2016 09 30

Мъжът, който играе с границите на индустрията

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Единствено дете на счетоводител и касиер, Жан-Пол Готие развива усет и вкус към модата още в ранна възраст.

Той прекарва по-голямата част от детството при баба си и открива вдъхновение в нейния гардероб – очарован е основно от корсетите.

Веднъж дори създава сутиен за плюшена мечка – артефакт от детството, който по-късно бе представен и в специална изложба за работата му.

На едва 13-годишна възраст, Готие създава дизайни за своята баба и майка. Голямата му страст са модните издания и придържането към водещите тенденции всеки сезон.

Подобно на знаменитите имена в индустрията, Жан-Пол Готие започва да създава свои собствени колекции. Изпраща скици на моделиери от Париж и точно на 18-ия си рожден ден започва работа за Pierre Cardin. Това е първият досег с формалното обучение по дизайн.

Готие започва модната си кариера като асистент за Пиер Карден през 1970 година и на следващата година се мести при Жан Пату.

По това време дизайнерът се вдъхновява основно от Ив Сен Лоран. Жан-Пол Готие в крайна сметка се връща в Pierre Cardin преди да започне работа като дизайнер във Филипините.

Изгряващата звезда на Жан-Пол Готие

През 1976 година Готие основава своя собствена модна марка и провежда първото си ревю в Париж. Той открива бизнеса си с помощта на половинката си, Франсис Менуж, с когото изграждат реномето на марката Jean Paul Gaultier.

Не след дълго Готие става известен като лошото момче в света на модата. Той поставя на изпитание стереотипните представи за половете и изважда разпознаваемите белези на уличната мода и влиянието на пънк културата.

Той създава комбинацията между кожено яке с пола с кринолин и маратонки, която в последствие зададе нова посока в тенденциите на индустрията и промени коренно облика на съвременната жена.

Готие извади на показ бельото и го постави в светлините на прожекторите с роклята си с корсет, която дебютира през 1983 година. Две години по-късно, той шокира света с поли за мъже – поредното навлизане и разбиване на затвърдените стереотипи. Светът вече знае кой е Жан-Пол Готие и с нетърпение очаква всяка една негова изява и ревю. Често виждан в своите килт и пуловер на райета, дизайнерът бързо става един от най-известните модни диктатори в света.

Световна икона

През 1990 година, Готие преминава през страданието от професионална и лична загуба, когато партньорът му, Франсис Менуж, умира от СПИН. Въпреки това, дизайнерът не се поддава на неуспеха. Същата година той създава един от емблематичните си силуети – костюмът на Мадона за турнето „Blond Ambition“. Певицата се появява на сцената с конусовиден сутиен под строгите линии на мъжки костюм със стратегически поставени цепки в деколтето. Конусовидният сутиен, който изглежда като симбиоза между антично и футуристично бельо, спечели на Jean Paul Gaultier световно внимание.... за пореден път.

Няколко години по-късно Готие лансира първия си парфюм и започва собственото си телевизионно предаване „Eurotrash“. Дизайнерът използва своето въображение за създаването на костюми за филми като „Петият елемент“ с Брус Уилис и Мила Йовович.

През 1997 година Жан-Пол Готие дебютира и с линия висша мода.

Последните години

Ако вече не като млад бунтовник, то Готие запазва славата си като един от най-иновативните и креативни дизайнери. Той си партнира с френската модна къща Hermés през 1999 година и продава 35% от акциите на собствения си бизнес (процентите в последствие стават 45). По време на работата си с Hermés, Готие е и Артистичен директор за женската линия на компанията в допълнение към създаването на собствени дрехи.

Жан-Пол Готие продължава да разширява бизнеса си в нови посоки, добавяйки няколко нови аромата и дебютирайки детска модна линия.

Сред знаменитостите, заклети фенове на дизайнера, са имена като Наоми Уотс и Никол Кидман.

Ето и някои от най-интересните факти около Жан-Пол Готие:

1. Дизайнерът никога не е получавал реално образование по дизайн.

2. Най-разпознаваемите му творения са якета, рокли и гащеризони с разрези, които създават ефект на клетка.

3. Един от най-верните клиенти на Жан-Пол Готие, освен Мадона, е Мерилин Менсън.

4. В дрехи на дизайнера по модния подиум често се разхождат възрастни мъже, дами с голям размер, модели с татуировки и пиърсинг и игри с традиционните роли на всеки пол.

5. Дизайнерът успя да разчупи всички граници на индустрията. „Никога не съм се интересувал какъв е идеалът на модата. Има различни видове красота и винаги се опитвам да показвам точно това“, споделя Жан-Пол Готие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари