IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Джеръми Скот

18 юни 2016 09 30

Нестандартното си има ново име

Джеръми Скот и Риана, Снимка: Reuters

Джеръми Скот и Риана, Снимка: Reuters

Джеръми Скот е американски моден дизайнер, роден в Канзас, Мисури. Той учи в бруклинския институт „Прат“ и започва кариерата си през 1990 година с представянето на собствена колекция по време на Седмица на модата на Париж.

Емблематичният му почерк и това, което всъщност го направи особено известен, се състои в създаването на уникални, комични и нестандартни изделия като панталони с един крачол.

За да установи себе си и своето име, Скот прави няколко ревюта в Париж преди да се завърне в Щатите.

Любопитно е, че в няколко класации поред за най-важни дизайнери в модната индустрия, името на Джеръми Скот изпреварва лица като Стела МакКартни и Алекзандър Маккуин.

Списание Vogue определя колекцията му за пролет-лято като шоуто на 2000-та година, противно на критиките, че създава дрехи, които никой никога не би носил.

* Кейти Пери и Джеръми Скот, Снимка: Reuters

Това е един от първите знаци за това, че дизайнерът знае как да се представи добре и определено да не се отказва от целта си.

Нестандартните дрехи на Джеръми Скот са носени от звезди като Кание Уест, Камерън Диас, Парис Хилтън, Мадона, Кайли Миноуг, Лейди Гага, Гуен Стефани, ASAP Rocky, Джъстин Тимбърлейк, Ники Минаж, Фърги, Кристина Агилера и много, много други.

През 2008 година, Джеръми Скот обединява усилия със спортния гигант Adidas в създаването на колекция обувки, която само дни след официалното представяне се превръща в любима на много хип-хоп звезди.

* Кейти Пери за Moschino, Снимка: Moschino

Преди това, първата им съвместна работа е през 2002 година за проект, за който Скот изработва жакард с коприна, върху който е изобразен принт с... пари. Само 100 бройки са създадени от модела и са разпределени по равно между Джеръми Скот и Adidas.

По време на кариерата си, дизайнерът се среща с многобройни обвинения. През 2012 година Adidas взимат решение да спрат да произвеждат и продават JS Roundhouse Mids By Scott, защото спортните обувки са обект на критика за изображенията с окови и асоциацията с робство.

Скот отрича всякакви връзки между своя дизайн и робството и се обръща към медиите с изявление, че моделът е вдъхновен от детски играчки.

* Рекламна кампания на Moschino за пролет-лято 2016, Снимка: Moschino

В интервю Джеръми Скот заявява, че работата му понякога остава неразбрана и той е наясно с това, тъй като изкуството винаги е отворено към различни тълкования и интерпретации.

Против идеологията му е да ограничава зрителя да изразява своите емоции и чувства по отношение на работата му.

Друга спортна история около Джеръми Скот се състоя през 2013 година, когато е обвинен в копиране на дизайна на скейтбордовете Santa Cruz – скандал, който води до спиране от производство на колекцията на дизайнера.

Относно модния почерк, през 1997 година Джеръми Скот официално дебютира на модния подиум в Париж с колекция, наречена Rich White Women (Богати бели жени). Линията демонстрира асиметрични кройки и тениски.

* Джеръми Скот за Adidas, Снимка: Adidas

Ревюто следващата година, „Contrapied“, разми всички поставени преди това граници в модната индустрия. Отзивите варират от шок до присмех и дори недоверие.

Всичко това, с днешна дата, носи на Джеръми Скот международно признание и през 1997 година той печели наградата за Дизайнер на годината. Две години по-късно Съветът на модните дизайнери на Америка го избира за Най-добър млад дизайнер.

С днешна дата Джеръми Скот е Творчески директор на Moschino, за които създава най-запомнящите се дизайни.

Всяко едно ревю за модната къща е тематично, а изделията определено не могат да бъдат сбъркани от никого.

* Джиджи Хадид за Moschino, Снимка: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари