IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Кристиан Лакроа

25 юни 2016 09 30

Една история за изкуството в модата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кристиан Мари Марк Лакроа определено не е бил заинтересован от периода, в който живее за сметка на привличането към историята на родната си страна и град Арл в Южна Франция.

Като тийнейджър, привързаността му към модата се увеличава – това се случва в периода между 1960-та и 1970-та. Това са времената, които спокойно могат да бъдат определени като „диви“ за младите хора.

След като Лакроа става моден дизайнер, той смесва различните периоди в едно. Предпочита да се нарича „дизайнер“ а не „художник“, защото нито скулптира, нито използва бои. Според него дрехите не могат да бъдат определени като изкуство.

В ранна възраст, дизайнерът започва да създава модни скици и костюми, вдъхновени от историята. През 1969 година, Лакроа завършва своето средно образование и се мести в Монпелие, за да започне да учи в Университет Монпелие история на изкуството.

През 1971 година се записва в Парижкия университет, Сорбоната. Докато инвестира всичките си усилия в дисертацията, Лакроа следва курс в музейните обучения от Лувъра. По това време се стреми да стане куратор в музея. В този период се запознава с Франсоаз Розантиел, за която се жени през 1974 година.

Според Лакроа, светът на модата се е насочил към задънена улица или може би фаза, в която няма много какво да се търси или усеща, че каквото се показва е реалността.

Има мнозинство от хора, които прекарват времето си да създават фалшив моден свят, сред които са редактори и фотографи.

Освен това има и такива, които са свързани с уличната мода и потребителите, но имат слаб поглед над модата.

На всичкото отгоре, според дизайнера списанията обикновено промотират много скъпи марки, които имат финансова възможност да инвестират в реклама.

Следователно, модата е обвита в безразличие от истинската модна индустрия.

Кристиан Лакроа е едновременно песимист и оптимист, който се корени в истинността на своите задължения, свят и бъдеще. В същото време той се е научил за античния начин на живот, предци, богове и вяра в съдбата.

През 1987 година той отваря своята модна къща за висша мода и година по-късно започва да продава колекциите си, вдъхновени от различни култури.

За неговите дизайни критиците смятат и заявяват, че Лакроа не разбира от типа облекло, от което имат нужда работещите съвременни жени.

През 1989 година дизайнерът представя чанти, слънчеви очила, обувки, бижута и шалове. В същата година отваря бутици в Арл, Париж, Тулуза, Женева, Япония, Лондон и други космополитни локации.

Скоро Лакроа става основна фигура за обсъждане на заглавията на всякакви медии със своята фантазия и пищни творения. Той се обръща за вдъхновение основно към историята на модата, различните точки на света и традиционния им фолклор.

За съжаление от 1987 година насам, докато не купуват модната му къща от LVMH през 2005 година, бизнесът му регистрира загуби от над 200 милиона долара.

През 2008 година, колекцията му висша мода проваля бизнеса му с над 10 милиона евро.

Отделно от модните му начинания, дизайнерът проектира интериора на няколко водещи и бутикови хотела.

Дрехите и предложенията на Кристиан Лакроа не са нещо, което всеки може да носи по всяко време, но определено заслужават внимание заради това, че са отвъд смелото, новаторското и приключенското.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

m ( преди 7 години )
http://***.desigual.com/es_ES/search/q/lacroix/любим дизайнер, за съжаление напоследък май рядко работи за desigual
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар