IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Джими Чу

23 юли 2016 09 30

Пътят от чистач до световен критерий в модата

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Джими Чу е китайско-малайзийски моден дизайнер, пребиваващ в Лондон. Той е известен със своята компания Jimmy Choo, която е световнопризната за своите ръчно изработени женски обувки.

Чу е роден на остров Пенанг, Малайзия, на 15 ноември 1952 година в семейство на обущари. Първоначално името му било Чоу, но е неправилно записан в свидетелството си за раждане като Чу.

От 11-годишна възраст той проявява интерес към създаването на обувки и сам изработва своите.

Той е сред най-изявените и открояващи се студенти в университета, който завършва през 1983 година.

За да успее да финансира образованието си, Чу работи като чистач в ресторант на непълен работен ден.

През 1986 година, Чу отваря първото си ателие в стара сграда в Северен Лондон. Неговите дизайнерски решения и майсторство скоро се забелязват и признават и в следствие на това, името Джими Чу става разпознаваемо в световен мащаб.

Най-големият пик на неговата слава идва през 1988 година, когато Vogue посвещават цели 8 страници на негови модели обувки.

През 1990 година, подкрепата на Лейди Даяна, принцеса на Уелс, също изстрелва кариерата на дизайнера на върха. Тя носи обувки Jimmy Choo навсякъде, където се появи.

Въпреки това, връзката на дизайнера с модната библия Vogue, оказва най-голямо развитие на едноименната му марка.

Въпреки повишаването на славата му, Джими Чу все още произвежда едва по 20 чифта ръчно изработени обувки на седмица. Тамара Мелън от Vogue осъзнава потенциала му и го наема да създава обувки за фотосесиите на списанието.

През 1996 година, Тамара Мелън става съосновател на модната къща, известна като Jimmy Choo.

Компанията произвежда най-красивите, класни и скъпи обувки. От този момент нататък, Чу започва разрастване на бизнеса – отваря бутици в Ню Йорк и Лос Анджелис, а звезди като Рене Зелуегър и Джулия Робъртс стават верни негови почитателки.

В допълнение на деликатните и красиви обувки на висок ток, Джими Чу произвежда и ботуши. Дизайнерът не е ограничен само в създаването на обувки и се концентрира върху колекциите висша мода на марката.

Изделията Jimmy Choo са женствени, елегантни и чувствени. Той обича да използва кристални нюанси, синьо, яркооранжево и „облича“ обувките си с луксозни материи в тези цветове.

В допълнение на това, инкрустациите са нещото, с което моделите добиват своя завършен вид.

Моделът „стилето“ е описан от критиците като едновременно смъртоносен и нежен.

Сред популярните личности, които през годините стават верни клиенти на дизайнера, са Мадона, Виктория Бекъм, Холи Бери, Ким Кардашян, Камерън Диас, Бионсе, Кайли Миноуг и Дженифър Лопес.

Към момента Чу участва в планирането, развиването и създаването на образователен институт за създаване на обувки в родната си Малайзия.

Днес, дизайнерът се е завърнал към своите корени в ателието си в Лондон, където произвежда моделите за колекциите си.

За него образованието е ключът към успеха и заедно с производството на обувки, дизайнерът обучава хора как да създават луксозни модели.

Джими Чу стана говорител на Британския съвет с надеждата да достигне до международните студенти и освен това е посланик на Модния университет в Лондон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Магдалена ( преди 7 години )
Магдалена ( преди 7 години )
Много лошо впечатление прави грешка в заглавие или подаглавие
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар