IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Ели Сааб

30 юли 2016 09 30

Ливанецът, който увековечи стила

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ливанският моден дизайнер Ели Сааб е роден на 4 юли 1964 година в Бейрут. Семейството му са маронитски католици, а Сааб е най-голямото от петте деца на търговец.

Още от детството си дизайнерът сам професионално се обучава за шивач. Той е само на 9 години, когато се усеща вече силното му влечение към модата.

В името на любовта към този интерес, той използва вестници, от които изрязва модели и търси в кабинета на майка си дантела, за да ги „облече“. По това време сестра му е модел, а семейството се изненадва, когато вижда една от роклите, които Сааб направил за нея.

Централният офис на марката му е в родната му страна, а бутици има в Париж и Милано. През дългите години на утвърждаване на кариерата си, името на Сааб става популярно сред звезди като Хали Бери, Кристина Агилера, Бионсе, Анджелина Джоли, Кейти Пери, Мила Кунис, Катрин Зита Джоунс, Ема Уотсън, Тейлър Суифт, Салма Хайек и Сандра Бълок.

През 1982 година, когато Сааб е само на 18 години, той лансира модната си марка в Бейрут с 15 души, които работят за него.

По това време дизайнерът фокусира усилията си и специализира в създаването на висша мода за булки – сватбени рокли, изработени в най-високо качество и материали като дантела, кристали, перли, коприна и нежни бродерии.

Скоро той става разпознаваем в околностите и набира репутация сред високите касти на обществото, които се влюбват в изделията му.

През 1997 година той се превръща в първият дизайнер, който не е италианец, но е включен като член на Националната италианска камара по мода.

Същата година Ели Сааб представя първата си колекция извън родината – в Рим. На следващата година, 1998, дизайнерът започва pret-a-porter Линия в Милано и показва ретроспектива в Монако, посетена от принцеса Стефани.

През 2002 Ели Сааб набира световна слава, когато негов модел е носен от Хали Бери на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, когато актрисата печели в номинация за „Най-добра актриса“.

Следователно, след появата на Бери, всички искат интервю от Ели Сааб. На следващата година актрисата отново се появява на същата церемония в рокля на Elie Saab.

През 2003 година дизайнерът е поканен от Chambre Syndicale De la Haute Couture, за да стане член на асоциацията.

Същата година той представя линията си висша мода в Париж и градът остава основна дестинация за ревютата на модната му къща.

Към 2010 година той има списък със 102 знаменитости, обличани от него за специални и важни събития.

Моделите на Сааб се намират в различни части на света сред които Лондон, Париж и Бейрут.

Той разполага с 60 бутика из целия свят, а изделията му се продават в 22 страни.

Освен създаването на дрехи, дизайнерът представи и дебюта си в козметичната индустрия – парфюмът Le Parfum.

В личен план, дизайнерът има три деца от съпругата си Клодин. Семейството притежава три имота в Ливан и имат имущество в Швейцария и Франция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари