IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Соня Рикел

27 август 2016 09 30

В памет на една икона

Соня Рикел; Снимка: Reuters

Соня Рикел; Снимка: Reuters

Модната индустрия скърби за загубата на един от най-талантливите си дизайнери – Соня Рикел. В памет на неизчерпаемата креативност и принос на дизайнерката, днес ще ви разкажем нейната история.

Соня Рикел е модна дизайнерка, родена в Ньой, Париж през 1930. Дъщеря на баща румънец и майка рускиня, талантливата дама от детството си е мъжкарана, отгледана по буржоазен начин. Тя живее в Париж със своето семейство и се грижи за своите четири по-малки сестри.

Къщата е пълна с момичета, които се борят за вниманието на баща им. В интервю, дизайнерката описва майка си като съблазнителна и атрактивна.

В сравнение с нея, Соня Рикел е абсолютно различен човек както по характер, така и по визия. Когато е на 17, дизайнерката започва работа в магазин за дрехи, където облича манекените.

През 1953 година, Соня се омъжва за Сам Рикел, собственик на бутик за дрехи. Няколко години по-късно, през 1962 година, бременна, Соня иска да носи мек пуловер, но не открива такъв на пазара.

Следователно, тя се свързва с доставчик от Венеция чрез съпруга си и проектира желания пуловер сама. След това дебютира с дрехи за майки и пуловерът ѝ се появява на корицата на Elle. След дебютирането ѝ, Соня става известна като „Кралицата на плетивата“. Колекцията се продава през марката на съпруга ѝ – Laura.


От този момент, Соня непрекъснато експериментира с цел разширяване на своите модни колекции. По-късно тя става първата дизайнерка, добавила шевове на външната страна на дрехите. Тя дори отпечатва думи върху пуловерите, които тя прави.

Цветовата палитра, която избира, е основно от нюанси като въглен, тъмно синьо, сиво и бежово. Освен това, като повечето дизайнери, тя също създава линия от парфюми.

През 1980 година, Соня Рикел е избрана за една от десетте най-елегантни жени в света. Нейните дизайнерски решения и трикотаж доказват, че могат да следват всяка една модна тенденция.

През 2009 година, Соня Рикел обединява усилия за колаборация с H&M по колекция бельо. За да отпразнува партньорството, дизайнерката става домакин на събитие в Grand Palais в Париж.

Дъщерята на Соня, Натали, не е само креативен директор на компанията на майка си, но е и нейн президент. Натали започва кариерата си като модел и след това се припознава с марката.

Тя знае всичко за семейния бизнес и кои са правилните решения за него. Соня усеща, че дъщеря ѝ е много талантлива и помага за развиването на модната къща със своите идеи.

За много жени, Соня е икона на стила. Дизайнерката може да се впечатли и да черпи вдъхновение от всичко – жена в заведение или на улицата.

Освен модни колекции, дизайнерката е авторка на няколко книги, включително детски истории.

Соня Рикел почина на 25 август, тази година, на 86 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари