IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Пако Рабан

3 септември 2016 09 30

Пикасо на модния свят

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Известен в целия свят като Пако Рабан. Франсиско Рабанеда Куерво е испански дизайнер висша мода, роден на 18-ти февруари 1934 година.

Модната му кариера започва с развиване на ювелирните му умения в Balenciaga, Dior и Givenchy.

Майката на Пако Рабан е отговаряла за шивашките ателиета на Balenciaga в Испания. Когато започва Гражданската война в Испания, двамата заминават за Франция.

Там той учи архитектура и завършва през 1964 година.

Следващата година дизайнерът стартира модната си кариера с изложба от 12 съвременни визии, наречени „The Unwearables”.

Тогава за първи път дизайнерът представя първата си рокля, изработена от пластмаса.

През 1966 година той поставя основите на своя бизнес с използването на материали като пластмаса, хартия и метал. Въпреки архитектурното си образование, Пако Рабан става известен като „L`enfant terrible” в света на модата и тенденциите.

Много от неговите творения имат нотка архитектура в дизайна си и именно това ги откроява.

Рабан е известен като създател на много костюми за филми. Негови дрехи са носени от Бриджит Бардо, Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър.

През 1968 година, дизайнерът колаборира с Puig за създаването на парфюми, които с днешна дата са разпознаваеми из целия свят.

Компанията създава фабрика за парфюми във Франция през 1976 година. За съжаление, в Бразилия марката не върви добре и регистрацията е прекратена през 1980.

Причината за това е, че марката не съществувала официално в страната, макар че усилено се разпространявали рекламни кампании. Местната дистрибуция внасяла нелегално парфюми на марката в Бразилия и това отнело на Пако Рабан около седем години, за да възстанови репутацията си.

Дизайнерът е човек на много таланти – той показва любознателност при паранормалните явления. Именно Пако Рабан става известен с погрешното предсказание, че Париж ще бъде унищожен от падането на „Мир“ на 11 август 2000 година.

Дизайнерът е и автор на книгата „1999 – Огънят от небето“, в която споменава, че има видения за Париж в пламъци. След като се оказа грешно предсказанието, Пако Рабан се извинява публично.

През 2005 година дизайнерът за първи път показа своя рисунка на изложба в Москва. Причината за изложбата е напредналата му възраст, която го притеснява. Пако Рабан иска светът да види скритите му таланти преди последния му дъх.

Рисунките му не са показвани на никого преди това, освен на Салвадор Дали преди повече от 28 години.

Една от рисунките изобразява сцена, вдъхновена от нападението в Беслан, при което са убити 319 заложника, сред които и деца. Дизайнерът иска приходите от скиците му да отидат за жените в Беслан.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари