IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Нина Ричи

24 септември 2016 09 30

Дизайнерката, която се посвети на това жените да бъдат красиви

Снимка: Swipaholic

Снимка: Swipaholic

Френската модна дизайнерка Нина Ричи е живяла от 1883 до 1970 година. Рожденото ѝ име е Мария Аделаида Ниели и е родена в Торино, Италия.

Когато е едва петгодишна, тя и семейството ѝ се местят във Флоренция.

В ранните си тийнейджърски години тя става стажант в шивашко ателие. През тези години Нина Ричи бива обзета от любовта към модата.

Тя се омъжва през 1904 година за Луиджи Ричи, композитор и дизайнер на бижута. Двамата имат едно дете на име Робърт.

Четири години след сключване на брака, Нина Ричи става част от екипа на Raffin, модна къща, в която тя заема позицията на дизайнер. Там работи в продължение на две десетилетия.

Нина Ричи се издига до партньор в модната къща и през 1932 година успява да създаде своя собствена компания.

По това време Нина е на 49 години и определено много любопитна към създаването на дизайнерски изделия под своето име. Тя проектира роклите, а синът ѝ управлява финансите и цялостния бизнес.

За да бъде сигурна, че всички материи са съчетани както трябва, дизайнерката работи върху манекените директно. Скоро след това всичките ѝ дизайнерски колекции стават популярни заради своята женственост, романтика и изискано усещане.

През 30-те години модната къща на Нина Ричи се разширява бързо и едната стая се превръща в три сгради по 11 етажа всяка.

Бизнесът се разраства и през Втората световна война се развива до такава степен, че включва аксесоари и кожени стоки.

След войната, през 1945 година, дизайнерите се опитват да съживят увлечението на жените към висшата мода и успоредно с това да съберат пари за фондове.

С помощта на Люсиен Лелонг, Робърт Ричи създава от идеята план. Изложбата се състояла в Лувъра с повече от 145 манекена от 40 дизайнера в Париж, включително и Balenciaga.

След като успява в един град, изложбата обикаля много места в Европа и дори САЩ.

През 1935 година Нина Ричи описва начина, по който създава роклите си: трябва да бъдат леки, феерични и перфектни за танци.

Нина Ричи скицира идеите си на хартия с цветове и след това „намества“ моделите по тях.

Тя е изключително прецизна в използването на платовете и лансирането на нови модели.

Дизайнерката посвещава голяма част от живота си на това да прави жените красиви. Рожденото ѝ място помага да развие усещане за лукс и естетика още от малко момиченце.

Нина Ричи умира през 1970 година на 87 години, а 18 години след това умира и синът ѝ.

Компанията, която те основаха, в момента се управлява от доведения син на Робърт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

... ( преди 7 години )
da si priznaia 4estno naviavat mi strilovw koito sega sa malko ot6umeli , A za parfiumite- ima efirna notka koiato mi dopada , stiga da ne sa tejki
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 7 години )
Моделите и са мили и фини като разцъфтяла овошка. Такава вече никой не търпи, новият свят гази и дере. Модерни са узрелите трънки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар