IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени Живкова: Много от жените правят грешки с аксесоарите

25 септември 2016 12 00

Вечната класика е малка рокля, но не черна

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Да бъдеш внучка на бившия Първи и дъщеря на Людмила Живкова със сигурност не е лесна задача.

Не и когато пътят и професията, в които искаш да се развиваш, изискват да утвърдиш своето име.

Жени Живкова успява да излезе от сянката на своето семейство и да наложи името си като един от най-известните модни дизайнери.

През 1991 година създава модна къща „Жени стил“, която развива и до днес.

Три пъти е носителка на наградата „Златна игла“ на Българската академия за мода, последната през 2014 година и традиционно представя по две колекции: пролет-лято и есен-зима.

Буквално преди ревюто ѝ за есен-зима 2016 се срещнах с нея, за да разбера без какво не може Жени Живкова, какви са тенденциите през погледа на „Жени стил“ за сезона и колко точно е модерна българката.

Как стигнахте до това името Жени Живкова да стане един от синонимите на българска мода?

Много упоритост, труд, екип, който стои зад теб, това е според мен. И малко късмет, както дъщеря ми казва, за всичко трябва и малко късмет.

Какъв е процесът по създаване на един силует от ваша колекция?

Ами много ми е трудно началото на създаване на колекция, защото аз понякога купувам първо платовете, а после започвам да мисля моделите. Понякога е обратното – създавам модел, а после започвам да търся подходящи материи и платове за това, което съм измислила. Понякога дори сънувам някакви неща като модели, но не ги реализирам, честно казано. Започвам с някаква идея, променям, сменям и често голямото вдъхновение идва накрая, когато вече няма време.

Какво е вдъхновението за последната колекция, която представихте?

От много неща се вдъхновявам, от природата, от картини, от някои елементи и детайли в картините. Използвала съм какви ли не нетрадиционни материи, които наподобяват клечки и пръчки, така сме ги кръстили, но това си е по-твърд тип дантела. Използвала съм ги основно в по-официалната линия. Те самите ме вдъхновиха за моделите, въпреки, че точно този плат може да бъде използван за много неща. Понякога самите материи ме вдъхновяват или подобни елементи, които съвсем случайно съм видяла и в последствие ги откривам и в даден плат. В тази колекция ме вдъхнови кожата и дантелата и както в случая, да ги апликирам върху една по-плътна мрежа.

Коя за вас е вечната класика в модата?

Вечната класика това са костюмите и малката рокля, но не бих казала само черна.

Къде се размива границата на това една дреха да бъде дизайнерска и артистична и да бъде продаваема?

Някои тоалети наистина са по-артистични, по-екстравагантни и не стават за всеки. Аз затова винаги казвам, че в моите колекции има по нещо както за по-младите, така и за по-напреднала възраст, защото някои неща, които наистина са по-екстравагантни, не биха ги облекли всички. Други биха комбинирали само части от тях или биха направили нещо частично – биха пренесли елементи.

Аз се старая облеклата ми да бъдат продаваеми. Всички дрехи след ревю отиват в магазина. Има дрехи, които са непродаваеми – дори и да не са много екстравагантни. Много е трудно да бъде намерена границата, но смятам, че доста добре познавам вкуса на българката като цяло, който не е толкова лош.

Модерна е българката значи...

Аз смятам, че като погледнем назад във времето и като погледнем някои филми ми прави впечатление, че хората през 60-те години в България са били доста по-добре облечени. Точно през 60-те години е това.

Какво се върна като тенденции от миналите сезони и дори години?

Всичко се върна, абсолютно всичко. Ако щете дори костюмите с поли до средата на прасеца, много вталените сака от 40-те години. Има разкроени рокли тип 50-те години, всичко има.

Това на какво се дължи?

На факта, че модата в момента е много по-разкрепостена от преди. Преди не са се носили къси поли и много други неща, докато сега всичко се носи. И мъжката визия се е върнала, много кройки.

Коя е дрехата, без която вие лично не можете?

Без дънки, без черна рокля и някой и друг блейзър.

А аксесоари? Какво бихте препоръчали като тенденция?

Препоръчвам да се носят аксесоари, но мисля, че това е голям проблем. Много дами не умеят да си съчетават аксесоарите с облеклата, а за това нещо трябва вече стилист да помага, когато има повод. В такива случаи е редно да има съвет. Моите клиенти се съветват, но понякога е трудно да дадеш препоръка, защото като не си видял бижуто, не можеш да си сигурен дали би паснало на визията. За мен това е най-важното – аксесоарите да се съчетават добре.

А какъв е модният съвет, който бихте дали на съвременните българки?

Да не копират абсолютно всичко, което видят на модните подиуми, особено за младите момичета. Трябва да имат повече собствен стил.

Да съобразят тенденциите със себе си, а не обратното?

Именно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

... ( преди 7 години )
az puk predpo4itam sama da konstruiram drehite si , kogato sum imala vuzmojnost da poru4vam , vinagi sum si kazvala jelaniata i ne e bilo lo6o kato idei, su6toto e i za bijuteriata , koiato obi4am da izmislam sama , i da e ru4no izrabotena ,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар