IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Пиер Балмен

1 октомври 2016 09 30

Мъжът, който създаде революция с еволюция

Снимка: Balmain

Снимка: Balmain

Живял между 1914 и 1982 година, Пиер Балмен е един от най-известните френски дизайнери в света и създател на модна къща Balmain.

Той е известен в модната индустрия със своята изтънченост и елегантност.

На 7-годишна възраст, неговият баща, който е бил собственик на бизнес с пердета, умира. Той остава с майка си и сестрите си, които управляват моден бутик.

По-късно, когато дизайнерът пораства, той записва да учи архитектура, но така и не завършва. Балмен прекарва по-голямата част от времето си в създаване на дрехи.

След като прекъсва образованието си, дизайнерът започва да работи с Едуард Мулинекс (моден дизайнер), който му предлага пробен период от 1934 до 1939 година.

След Втората световна война, Балмен започва работа и през 1945 година основава своята модна къща, която показва поли с форми на камбана и малка талия.

Това е визия, която по-късно става известна чрез Christian Dior. Семеен приятел, Гъртруд Стайн, пише материал за Balmain за Vogue и в следствие на това дизайнерът получава поръчка от херцогинята на Уиндзор.

До 1951 година Балмен отваря различни клонове на марката си из Америка, за да продава колекциите си.

По това време дизайнерът популяризира уникални тенденции в ежедневните силуети и превръща якетата с пришивки в хит на пазара.

Той е талантлив в създаването както на семпли, така и на екстравагантни дрехи, всички с грациозни и стройни линии. Освен това, Балмен създава емблематичните униформи на екипажа на Singapore Airlines.

За своите поразителни творения и дизайни Пиер Балмен е номиниран за Най-добри костюми от Tony Award. Костюмите на София Лорен за the Milionaires.

Неговите класически рокли висша мода са шик и търсени сред международните филмови звезди като Кейт Мос, Пенелопе Крус, Анджелина Джоли и други.

Дизайнерът често казва, че добрата мода не е революция, а еволюция. Дотогава дизайнерът висша мода е бил легенда както за кралски особи, така и за филмови звезди.

Заедно с Диор, Кристобал Баленсиага и Жак Фат, Балмен се счита за една от личностите, върнали славата на френската модна сцена след освобождението на Париж.

С днешна дата, креативен директор на модна къща Balmain е Оливие Рустейн, а в неговата концепция за „армия“ от модели и тенденции се припознават най-известните личности.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари