IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Пол Смит

8 октомври 2016 09 30

Историята на едно райе

Снимка: Paul Smith

Снимка: Paul Smith

Английският дизайнер и предприемач Пол Смит е роден на 5-ти юли 1946 година.

Репутацията и бизнесът му са изградени на линията му висша мода за мъже. Смит е световно познат и уважаван в модната индустрия.

През 2000 година Кралица Елизабет даде рицарско звания на Смит за неговия 30-годишен принос към мъжкото облекло.

Аксесоарите и облеклата, проектирани от него, се познават с емблематичния почерк на дизайнера от многобройни ивици и райета върху всяко изделие.

Когато Смит е едва 14-годишен напуска училище с надеждата да осъществи желанието си да стане колоездач. Въпреки това, баща му го кара да работи в склад за дрехи.

По време на първите две години, Смит няма интерес в работата си, а единственото, което му доставя удоволствие е придвижването от дома до фабриката с колело.

Един ден дизайнерът се среща с ужасна катастрофа по пътя и от този момент нататък амбициите му за колоездене секват.

Това е моментът, в който стартира модната кариера на Пол Смит. Интересът му към индустрията нараства и той толкова харесва новото си занимание, че забравя за старата си любов.

Скоро след това Смит осъзнава, че иска да бъде част от света на цветовете, идеите, модата и вълнението.

Следователно, дизайнерът стартира с вечерни шивашки класове в Нотингамшир при Гордън Валентин Типто, който демонстрирал на Смит техники при рязане на плат и го учи на основите на майсторството. По-късно, след среща с Харолд Тилман, Смит се присъединява към Savile Row.

С подкрепата на своята приятелка, Смит отваря първия си бутик през 1970 година с всичките пари, които има като спестявания по това време.

Шест години по-късно, Смит дебютира първата си мъжка линия под марката Paul Smith в Париж.

Постепенно бизнесът му се разширява и марката му става първата в областта с бутик в Ковънт Гардън в Лондон.

Скоро след това бизнесът му става световноизвестен в международен план и особено в Япония, където дизайнерските му предложения стават много популярни.

Първата колекция с женски облекла е показана през 1998 година по време на Седмица на модата в Лондон. От 2007 година нататък, Смит отваря магазини в Бангалор, Антверпен, Лийдс, Лондон и Дубай.

Смит продължава да бъде напълно ангажиран със своя бизнес от създаването на силуети и кройки през избирането на платовете до избирането на бутици и следенето на развитието на компанията.

Шоурумовете на Paul Smith са в Париж, Токио, Ню Йорк, Милано и Лондон.

През 2010 година той отваря своя първи бутик за жени в Мейфеър.

Успехът на Пол Смит се дължи основно на разбирането му и в проектирането, и в производството.

Въпреки това, дизайнерът посочва като причина за успеха своята жена. Тя е много специална за него и това се вижда от многобройните интервюта с дизайнера.

За Олимпийските игри в Лондон, Смит работи по създаването на знаците и плакатите. През 2009 година създава екипи за отбора Manchester United.

Днес Смит притежава 12 различни колекции, сред които дрехи, обувки, аксесоари, часовници, парфюми, химикалки, мебели и други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

... ( преди 7 години )
ok , no ejednevnata linia ne mi dopada , ako tova sa modelite po snimkiite
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар