Несъмнено бонзай е изкуство, което не е за всеки.  Буквално от японски „бонзай“ означава градина в поднос и това никак не е странно като се има предвид, че тези малки декоративни дръвчета се отглеждат в плоски саксии, приличащи на поднос.

Първите сведения за бонзай са открити в древноегипетски гробници и са на повече от 4000 години. В последствие учените са открили, че древните търговци са пренасяли бонзай по пътя на коприната. По този начин те запазвали различни билки и подправки свежи докато ги продадат на различни лечители и жреци.

През 16-ти век изкуството за поддържане на малките дръвчета се възражда отново в Китай, където е наричано „Пензай“. Истинският си разцвет бонзай преживява в Япония където всеки Даймио (пряко подчинен на Шогуна), назначавал отделен слуга, който да се грижи за определен брой дръвчета.

Тук не е Китай или Япония, но нищо не пречи да отглеждате бонзай в домашни условия.

Подходящото растение

Най-добре изберете растение, което има по-интересна форма на стъблото. Важно е кората му да е по-грубовата. Ако изберете широколистен вид, ще се радвате на прекрасни цветове през пролетта и пъстро обагрени листа през есента, но също така може да изберете иглолистни или вечнозелени. Все пак има някои видове, които са се утвърдили като класика при бонзай. Това са клен, кестен, бряст, азалия, плачеща върба, бреза, дъб, бор, смърч, хвойна, дрян, фикус, подокарпус и пираканта.

Стилове

Стиловете при бонзай са създадени, за да следват контурите на големите дървета, но в по-миниатюрни форми. Основните стилове са два и това са растения с едно стъбло и такива с много стъбла. Също така стиловете се определят и от разположението на стъблото. То може да е изправено, наклонено, разклонено и каскадно.

Изберете саксия

Тези малки дръвчета, както вече споменахме, се отглеждат в плоски глинени съдове с крачета, за да се оттича водата при напояване. Разбира се е препоръчително да изберете формата и цвета на съда според стила на бонзай. Принципно той трябва да е голям приблизително, колкото короната на дръвчето. А дали ще изберете матов или гледжосан керамичен съд, зависи от вас.

Подходящата почва

Почвата за отглеждане на бонзай е почти като тази за обикновените саксийни цветя. Единствената разлика е, че в почвения субстрат се добавя пясък, торф или гранулирана глина, което да подобри отводняването, тъй като бонзай са много чувствителни на влага и светлина.

Условия на средата

Добре е бонзай да имат достъп до много светлина, която обаче не бива да е директна. През летните месеци ги слагайте по-близо до прозорците като нормалната температура за отглеждането им е 20-25 градуса, а през зимата, когато не бива да се поливат често, тя е 10-15 градуса. Желателно е иглолистните дръвчета да се извеждат зимно време навън, независимо от температурата. Ако не го направите след няколко години те просто ще загинат.

Напояване

Самите саксии са със специфична форма именно, за да улеснят напояването на бонзай. Ако използвате вода от чешмата е желателно тя да е престояла 24 часа, за да се разгради съдържащият се в нея хлор. Напояването се извършва като саксията се постави в съд с вода за около 30 минути. Не напоявайте, ако почвата не е изсъхнала от предишното поливане. Проверявайте влагата при корените и пръскайте с пулверизатор два пъти дневно.

Подхранване на почвата

Наторявайте целогодишно като избирате подходяща смеска специално за бонзай. Най-добре това да се извършва от ранна пролет до началото на лятото като поливате с подхранваща смес на всеки 4 седмици, а през есента и зимата на всеки 6 седмици. Това ще предпази вашето дръвче от болести и ще ускори разтежът му. Не бива да забравяте понякога да слагате и естествена тор като торф, компост или птича тор.

Подръжка на бонзай

За подръжката на бонзай са необходими специални инструменти. Тези произведения на изкуството се нуждаят от подкастряне на листата и корени, а понякога и на клоните. При вечнозелените бонзай, листата се премахват веднъж или най-често два пъти годишно, а останалите просто като пораснат. Корените се подкастрят веднъж на няколко години през пролетта като при тази манипулация се сменя и саксията, която обикновено е с 2-3 сантиметра по-голяма от предходната. Също така човекът може да моделира и контурите на клоните, за да може бонзай да приеме желаната форма.