IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиян Филипов – от Варна до световните модни подиуми

11 декември 2016 14 15

Специално интервю на модела за tialoto.bg

Снимка: Alia models

Снимка: Alia models

Кристиян Филипов е едно обикновено момче от Варна, което с днешна дата дава всякакви заявки да се превърне в един от най-успешните супермодели.

Кариерата му започва с модно събитие в София, за да стигне до избраник на Валентино. Първият му договор е в Пекин, където дефилира на няколко ревюта, снима се за каталози и списания.

Едно от грандиозните събития, в които взе участие, е ревюто на Calvin Klein. Следващата стъпка е Виетнам, където е част от проект на Carolina Herrera.

В момента Кристиян е във Филипините, а екипът на tialoto.bg се свърза с него, за да ни разкаже малко повече за себе си, трудностите в модната индустрия и как се стига от Варна до модните подиуми на световните модни къщи.

Как започна твоята кариера?

Както при повечето модели – виждат нещо в себе си или мечтаят за това от дълго време. Мои приятели и познати постоянно ми повтаряха, че трябва да пробвам. Така кандидатствах в сайта на Alia Models и се свързах с генералния мениджър на агенцията Кирилка Христова. Тя пожела да се срещнем и да поговорим лице в лице. Първият ѝ въпрос по телефона беше дали имам желание да работя в чужбина. По това време живеех във Варна, но в последствие реших да се преместя в София, за да натрупам повече опит с повече ангажименти. Така се отвориха нови възможности като Sofia Fashion Week, няколко списания и рекламна кампания за Captain Cook. След това дойде и предложение от агенция в Китай, което приех. Оттам моето приключение започна.

Как те избраха като едно от момчетата на Валентино?

Аз бях това, което търсиха. Високо и стройно момче, с по-миловидно изражение на лицето.

А за Calvin Klein?

Кастингът за Келвин Клайн беше един от най-големите в Пекин. Участваха чуждестранни и местни модели от всички агенции. Близо 500 модела се бориха за 20-30 места. Марката Келвин Клайн избира топмодели, които не само притежават физическа красота, но и поддържат формата си.

Какво представляват кастингите?

От кастингите може да се научи много, когато тепърва навлизаш в занаята. Отношение, позиране, как да се представиш възможно най-добре за кратко време, така че да изберат именно теб. Понякога не е много приятно от сутрин до вечер да обикаляш града. На кастингите си с много приятели и познати, които в същото време са и твои конкуренти за съответната работа. Но дори и да не те одобрят за снимките, се радваш, че някой от твоите приятели е одобрен. Понякога клиентът те отпраща от вратата, защото просто не си лицето, което търси, и това е едно от нещата, които трябва да се научиш да превъзмогваш бързо.

Как минава един твой ден?

През свободните си дни си почивам и се грижа за себе си. След стабилна закуска следва кардио тренировка, след нея по-стабилен обяд, почивка и възстановяване, и силова тренировка преди вечеря. За съжаление този режим не може да се спазва всеки ден заради кастинги или работни ангажименти, но въпреки това правя всичко възможно да се поддържам в добро здраве и физическа форма. Разходките, изживяванията и приключенията на местата, които преди си виждал само на снимки, са спиращи дъха. Изгревът от покрива на тридесет етажна сграда в Пекин, залезът от четиридесет и петия етаж на Филипините и кристално чистата вода, анархията и добротата на Виетнам, са само малка част от нещата, които успяха да ми задържат дъха.

Разкажи ни за най-забавното си преживяване около ангажиментите

Веднъж по време на снимки във Виетнам, един от прожекторите даде на късо и започна да мирише на изгоряло. Никой не обърна голямо внимание, понеже решиха, че само крушката е изгоряла, и отидоха да вземат нова. През това време на метър от мен, прожекторът започна да гори. Фотографът тръгна да го гаси с чаша вода, а гримьорът и стилистката започнаха да крещят. Аз видях едно покривало/одеяло и им казах, да го метнем отгоре, но те държаха да не се доближавам, защото съм модела и им трябвам непокътнат. За моя радост огънят спря от само себе си.

Какъв е най-трудният аспект на модната индустрия?

Мисля че всеки минава през различни трудности. На първо място трябва да изградиш себе си като човек и след това като модел. Повечето не правят разлика, но това са две различни неща. Това е професия и много от тях забравят какви са били или са се възприели като модели доста преди да опознаят себе си като човек. Едно от най-трудните неща е отхвърлянето или т. нар. отрицателен отговор от клиенти по време на кастинги, особено в началото. Трябва да разбереш какъв типаж модел си, било то за портрети, ревюта, модна фотография, еротичен модел, и да работиш и да се развиваш в тази област. Повечето, които не са в бранша, мислят че на моделите всичко им е вродено. Реалността е, че никой не получава лесно високи хонорари. Необходимо е да се грижиш за тялото си, кожата си, постоянно да тренираш различни пози и изражения, да усъвършенстваш сценичното поведение и своята походка. И винаги да изглеждаш свеж и бодър, въпреки че си имал снимки от 8 сутринта до 10 вечерта. Според вас лесно ли е?

Разкажи ни за Виетнам. Какъв е модният пазар там?

Макар и не на високо ниво, като в по-големите държави, Виетнам бе страната за която винаги съм бил любопитен и съм искал да посетя. Градът в който бях – Хо Чи Минх, може би някои го знаят под старото му име Сайгон, е всъщност с доста голямо население за мащабите си – около 7-8 милиона жители, от които 80% се придвижват на скутери. Забравете за светофари, пътни знаци или пешеходни пътеки. Този който е пръв, той е с предимство. Повечето от работните ангажименти във Виетнам са уеб шуутинги/ каталози и различни събития.

Какви трудности срещна по пътя си досега?

Мисля че първата от тях беше да намеря агенция в чужбина и страна, която ще ми даде нужния опит като за добър старт. Затова и избрах Пекин, Китай. Град с много агенции и модели, от които мога да се уча и да се развивам. Следващата трудност, която трябваше да преодолея е, че нещата не стават бързо и безболезнено. За хубавите неща трябва време. Носталгията за дома и България също оказват влияние понякога. Най-трудното, ако искаш да се занимаваш с това, е да промениш голяма част от живота си и своите навици.

Има ли нещо, което не би направил в името на модната си кариера?

В тази сфера получаваме доста предложения, които биха ни помогнали в кариерата и биха направили живота ни малко по-лесен. Аз съм от типа хора, които търсят помощ, когато им се налага, но не и „подаръци“, за които трябва да се изплатиш по някакъв начин след време. Не бих поел работен ангажимент, който не харесвам или не виждам себе си в него. Това, към което се стремя и искам да правя, трябва да бъде по моя начин и предпочитам да постигна нещата сам.

За какво мечтаеш и какво планираш да бъде твоето развитие от този момент за в бъдеще?

Харесва ми да бъда модел. Работата е интересна и динамична, имам възможност да обиколя света, да видя най-красивите кътчета на земята с очите си. Надявам се работата да ме отведе в най-големите модни столици, като Милано, Париж, Ню Йорк и Лос Анджелис, да се запозная с големите имена в бранша. Колкото и да ми харесва да бъда модел, това не е нещо, с което искам да се занимавам цял живот. Сърцето ми винаги е било и ще бъде в киното и телевизията. Но преди да изпълниш една своя цел или мечта, трябва да избереш правилната стратегия с която смяташ, че ще стигнеш там където искаш по начина, който искаш. Затова правя това, което ми харесва, и един ден ще правя това, което обичам.

Още снимки на модела можете да разгледате в нашата галерия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари