IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Хюсеин Чалаян

10 декември 2016 10 30

Мъжът, който съчета мода с архитектура

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Британско-турският моден дизайнер Хюсеин Чалаян е роден през 1970 година в Никозия, Кипър. От родния си град той успява да се дипломира в Türk Maarif Koleji.

По това време на острова има етнически сблъсъци, които в крайна сметка водят до война и масови миграции.

Поради тази причина Хюсеин Чалаян и членовете на семейството му са принудени да се преместят в Англия през 1978 година.

Дизайнерът завършва мода и проектиране на облекло и продължава с образователните степени в същата сфера в колежа по изкуство и дизайн Central Saint Martin в Лондон.

Колекцията за дипломирането му, „The Tangent Flows” (1993) е много добре представена. Той дава на дрехите измерения, вдъхновени от погребението, възкресението, живота и смъртта. Работата му грабва вниманието на бутика Browns и колекцията му е заимствана за техните витрини.

През 1994 година Хюсеин Чалаян открива своята компания „Cartesia Ltd.”, заедно с едноименната си колекция. Дизайнерът интегрира дрехите и човешкото тяло с архитектура, наука и технологии, заимствайки антропологични и културни разкази.

За да изгради историите, той комбинира своите артистични заложби и модата с музика и киноинсталации. Това е причината, заради която неговите ревюта се описват като представления. Презентациите на новите му колекции са илюстрирани с минималистични сетове, включващи архитектура, модерен интериор и геометрични композиции.

Творенията на Хюсеин Чалаян са разпределени около тялото едновременно теоретично и концептуално.

През 1995 година той се състезава със 100 конкурента и печели наградата за топмоден дизайнер в Лондон.

В състезание Хюсеин Чалаян получава 28 хиляди паунда, за да създаде модни и художествени творения за Модната седмица в Лондон.

През същата година той създава дрехи за Björk, която тя носи за корицата на албума си „Post”. В допълнение към това, негови дизайни певицата носи и по време на своите турнета.

Оттогава нататък, дизайнерът прави няколко колекции, всяка от които съдържа вече утвърденият разпознаваем почерк на Хюсеин Чалаян.

През 1999 година, както и през 2000 година, Хюсеин Чалаян е обявен за Британски дизайнер на годината. През 2006 той става носител на Ордена на британската империя.

През 2002 година дизайнерът разширява обхвата на своите творения с мъжки облекла. Изключителните права за тях са купени от Yoox. След някои финансови премеждия, Хюсеин Чалаян решава да се премести в Париж.

Преди да се превърне в едно от най-знаковите имена в модната индустрия, дизайнерът е искал да стане фризьор, архитект или пилот.

Снимки: Hussein Chalayan; Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари