IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стил в ефир: Константина Живова

18 декември 2016 11 45

Водещата на предаването „Днес“ за модата и красотата

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължаваме с поредицата интервюта, в които се допитваме до едни от най-известните телевизионни водещи с въпроси за красотата, модата и тайните зад кадър.

След като Кузман Илиев вдигна завесата за стила и модата на малкия екран, днес ще ви представим Константина Живова.

Константина Живова е едно от новите лица на Bulgaria ON AIR, но бързо успя да стане една от най-разпознаваемите водещи, която всеки ден влиза в домовете на зрителите с „Днес“. Тя има 10-годишен опит в телевизията. Изминала е целия път в създаването на ТВ съдържание преди да поеме делнично магазинно предаване по Bulgaria ON AIR. Извън екрана Константина е изявена писателка и блогърка. Това, което зрителите не знаят за нея, е, че първият й роман „Завинаги“ бързо се превърна в бестселър и буквално обиколи света с многобройните си почитатели. А освен че пише, има опит и като актриса, участвала е в два български сериала – „Под прикритие“ и „Секс, лъжи и ТВ – 8 дни в седмицата“.

Какво е общото между модата и телевизията?

Моята професия е свързана с телевизията вече десет години. Аз съм водещ на предиобедния блок на Bulgaria ON AIR в предаването „ДНЕС“. Предаване, в което показваме на зрителя темите, които го вълнуват, свързани с актуални събития, известни личности, мода и стил, красота и полезни съвети. Именно затова телевизията е пряко свързана с модата. Разбира се, всяко едно предаване следва тенденциите на журналистиката, модата, стилът и концепцията на времето.

Има ли неписани правила, които да съставят своеобразен дрескод за малкия екран?

Когато си водещ на екран е важно да изглеждаш добре. Задължително е етикетът да бъде спазен. Има малки тайни и правила, които стилистите и водещите спазват. Едно от правилата в дрехите на водещия е, че шарките по дрехите или цялостната материя не трябва да бъдат пепит или много ситни райета или квадратчета. На езика на телевизията го наричаме „вряща“ на камера материя, която дразни окото. Прекалено разголените деколтета, късите поли и изключително шарените дрехи не са за предпочитане. Бижутата трябва да бъдат оскъдни и семпли, по възможност да не присъстват в стила на водещия.


Какво е позволено и какво не по отношение на модните решения в телевизията?

Всяко предаване и неговата стилистика изискват различен стил и имат своите изисквания. Когато си новинар, дрехите трябва да бъдат много изчистени, без никакви излишни елементи, нестандартни деколтета и шарки. Бижутата за новинарите не са препоръчителни. Когато си водещ на лайфстайл предаване би могъл да си по-нестандартен, но в рамките на нормалното. Панталоните и ризите са предпочитани като облекло, а роклите никога не трябва да бъдат по-къси от четири пръста над коляното.

Как комбинираш индивидуалния си моден стил с работния?

За мое щастие предаването, което водя, изразява и мен самата като личност. Темите и гостите, които представям, ме вълнуват. Стилистиката и визията на „ДНЕС“ са отражение на моя характер. Дрехите, с които се появявам на екран, са в стила, който нося и в ежедневието си. Единствената разлика е, че на ефир винаги съм на високи токчета. В ежедневието си предпочитам и по-спортни дрехи и обувки. Обичам да нося кецове и удобни дрехи като дънки и тениски, както и карирани ризи и рокли.


Какъв е гримът за телевизия? С какво се различава от този, който дамите използват в ежедневието си?

Гримът за телевизията е по-силен от този, който повечето дами използват в ежедневието си. Гримът в киното и гримът за телевизионен екран са коренно различни. Аз не обичам много силен грим, когато съм извън ефир. Въпреки това, всяка сутрин, за да се подготвя да изглеждам добре на екран, използвам: фон дьо тен, пудра, руж и червило в цвят, съобразен с тоалета.

На какво трябва да се акцентира по отношение на професионалния грим за телевизия?

За телевизионния грим е важна основата на лицето, тоест добър фон дьо тен и пудра. Много често кожата се омазнява от дългия снимачен процес и на някои хора, които са на екран, се налага да поставят допълнително пудра, която да матира блясъка по лицето. Акцентите в грима за телевизия не трябва да бъдат фрапиращи. Силно гримираните очи не са практика в телевизионния грим. Професионалните гримьори знаят много тайни и дори преуморен, водещият може да изглежда свеж и красив, за да те закове пред екрана.


Важни ли са аксесоарите на екран?

Всичко зависи от формата на предаването.

Има ли правила за прическата? Какво е позволено и какво не?

В годините съм водила различни предавания и съм имала възможност да бъда изключително екстравагантна. Нестандартни прически, щури и нетипични за екран, защото тогава ролята ми беше различна. В сегашния формат се старая аз и дамите, които се грижат затова, да изглеждам добре да се придържаме към по-семпла визия, която да не се натрапва, а само да подчертава леки акценти.

Какъв е твоят моден почерк? Какво е нещото, без което не влизаш в ефир?

Аз съм от жените, които обичат аксесоарите и бижутата. Харесвам големи обеци и имам безброй. В момента не мога да си позволя да ги нося, но намерих техен заместител. Не влизам на ефир без малки обеци, които да завършат цялостната визия.

Какви са цветовете, с които се гарантира добър външен вид на екран както в моден аспект, така и за красотата?

Изключително много харесвам класическия червен цвят, както за роклите, които обличам, така и за обувки. Червеното червило може би е моята запазена марка. Харесва ми как ми стои и много често съм на екран и в ежедневието си именно с него.


Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари