IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божилов: Ако не знаеш кой си и Chanel няма да ти помогне

1 януари 2017 14 15

Един от най-известните български стилисти със специално интервю пред Tialoto.bg

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

През 2016 година определено бяхме „на лов“ за най-известните българи, пробили в световната модна индустрия.

Когато стане дума за успешни родни млади хора, името Васил Божилов със сигурност трябва да бъде споменато и запомнено.

Българският моден стилист живее в Дубай, а в портфолиото му се намират клиенти като Cartier, Dior, Chanel, Celine, Tiffany&Co, Van Cleefe & Arpels, Versace, Rolls Royce и други.

Изданията, зад чиито корици стои Васил Божилов, са Elle l’Officiel, iD, Vogue, Marie Claire, GQ, Esquire и много други, а срещата му със супермодели като Алесандра Амброзио и Наташа Поли, е част от ежедневието в работата му.

За да завършим 2016 година повече от подобаващо, Васил Божилов даде специално интервю за Tialoto.bg, разкривайки не само своята история, но и ценни съвети за предстоящите модни тенденции.

Известен си като един от най-успешните български стилисти, какъв път извървя, за да стигнеш дотук? Каква е твоята история?

Много благодаря. Пътят е дълъг и труден. Изисква се да бъдеш отдаден изцяло на професията и да обичаш това, което правиш. Стайлингът е форма на изкуство, а стилистът е човек, който реално разказва истории посредством дрехи и аксесоари. Това е сложна професия с много особености и добрият вкус е само малка част от нужното. Вече 10 години се занимавам с това и пътят е доста сложен. Но пък аз смятам, че е важна не крайната цел, а пътуването.

Какъв беше първият досег с модната индустрия? Трудно ли се пробива на световната модна сцена?

От съвсем малък имам интерес към модата, към дрехата като форма на изкуство. Първият реален досег беше, когато бях на 17 и започнах да работя за български моден сайт като моден редактор. 10 години по-късно все още се надявам големият пробив да предстои. От няколко години живея и работя в Дубай, който е един от най-важните пазари за мода в света. За да си част от модата като бизнес е важно мястото, на което работиш, с кого работиш, с какви издания, модели, продуценти. В момента аз сътруднича на повече от 30 издания регулярно в Европа, Азия и Америка. Това помага за изграждане на добра връзка с марките. А когато започнеш да работиш с марките за техните in-house проекти е много по-лесно да бъдеш забелязан. Dior, Chanel, BVLGARI, Cartier, Celine и Givenchy са част от клиентите ми, което помага да бъдеш забелязан от повече хора.

Васил Божилов с Оливие Рустейн, креативен директор на Balmain; Снимка: Личен архив

Какви са качествата, които ти помогнаха и кои са качествата, които доби в последствие?

Смятам че когато работиш много, посвещаваш цялото си време на това, което обичаш. И щом вярваш в себе си, нещата се случват. Важно е да се знае, че това е сложна професия с много отговорности. Реално стилистите дават насока на това какво ще се носи следващия сезон, следователно какво ще се продава. Което е много тежка отговорност, имайки предвид, че модата е един от 5-те най-оборотни бизнеса в света. Смятам, че най-важните качества са да бъдеш отдаден и посветен на това, което правиш на 100%. Всеки, който иска да се занимава с това, трябва да е наясно, че нямаш годишен отпуск, нямаш уикенд, нямаш нормално работно време. Има дни, в които си на снимки по 16 часа. Има дни, в които си в студиото 8 часа, но трябва да се подготвиш за други снимки на следващия ден. Ако искаш да си успешен в този бизнес трябва да работиш 24/7, да си посветен и да си наясно, че ще пропуснеш много семейни празници и важни моменти в живота на приятелите си.

Какво е модата за теб?

Май ще се окаже най-голямата ми любов. Ха-ха-ха. Всеки разбира модата по различен начин. Но, когато навлезеш в дълбочина в тази материя осъзнаваш, че това е най-лесният начин да изразиш кой си и да заявиш себе си. Аз разбирам модата като изкуство, като лесен начин да направиш живота си по-красив и по-вдъхновяващ. Миналия месец работих по проект за BVLGARI, за колекцията им от бижута SERPENTI. Когато разглеждаш архивите на марката, когато навлезеш в дълбочина в историята ѝ, започваш да цениш всеки продукт много повече. Идеята, че бижутата SERPENTI например, са създадени на базата на легендите за Афродита, която е носела гривна във формата на змия, прави колекцията много специална. Модата е най-лесният начин да направиш живота си по-красив.

Снимка: Ziga Mihelcic

Какви са водещите тенденции за пролет-лято 2017?

Ризата, под всичките й възможни форми. Миксът на принтове – например топ, сако и пола, всяка в различен принт на цветя. Новият романтизъм – дълги романтични рокли в пастелни цветове. Фуксията, зеленото, жълтото са цветове, които ясно се открояват. Военната униформа в много по-модерен вариант. 80-те и по-специално материалите с метален завършек и ламето, подчертаните рамене и талия. Тюлът като материал. Спортният аутфит е представен в нов high fashion вариант. Мога да продължавам така до утре. Важно е да отбележим, че при повече от 500 марки, представящи по средно 30 аутфита на сезон, можем да открием прилики и особености, които оформят тенденциите. И като започнем от това, че жълтото присъства като цвят в повече от 30 колекции, а големите гердани с малахит в 3, то имаме 2 тенденции, но оформени по съвсем различен начин. Много е трудно да навлизаме в детайли след като всеки редактор и стилист вижда тенденциите по различен начин. Всяка медия ги отразява различно, а и е твърде рано да се разбере кои ще са тези, които ще видим на улицата и хората ще следват.

Кой е най-големият моден грях за теб? Кои са непростимите грешки във визията?

Смятам че най-големият грях е да не знаеш кой си, да не разбираш себе си и да следваш стила на друг човек, ако той не е правилният за теб. Да следваш сляпо тенденции или стила на някой друг е най-голямата грешка, която човек може да допусне що се отнася до визията си.

Снимка: Личен архив

Има ли формула на успешно съставената визия?

Не. Аз не знам дали има ясна формула за успех в каквото и да е. Има класики като малката черна рокля, които са сигурен избор в трудни моменти, но дори и с това човек може да допусне грешки. Най-важното за успешен аутфит е това кой го носи, как, дали има самочувствие да представи дрехата по правилния начин. Дали има правилния attitude. Много е страшно, когато дрехата е по-важна от самия теб.

Без какво не може един силует, за да бъде завършен?

Без нужното самочувствие. Ако не знаеш кой си, ако не можеш да се заявиш, ако не можеш да представиш себе си, и Chanel няма да ти помогне.

Кои са тенденциите, с които трябва да се внимава много?

С всяка една тенденция трябва да се внимава много. За съжаление има много хора, които приемат тенденциите буквално и това води до забавни ситуации. Хората трябва да разберат, че много от снимките, които виждат в списанията, са преекспонирани и създадени специално за това да изглеждат добре на снимка. Същото е с грима, и с косата. Важно е да се знае какво можеш да носиш в ежедневието си. Гримът, косата и стайлингът за снимки са нещо, което не би трябвало да се копира буквално. Например основни цветове за пролетта са зеленото, фуксията, земните пясъчни цветове. Но с тях трябва да се внимава и моят съвет е те да присъстват в гардероба само под формата на детайли.

Кой е проектът, с който се гордееш най-много?

Може би работата ми с Алесандра Амброзио за Cartier. Също работата ми за Dior и всичките проекти, които реализираме заедно с екипа от марката. Всеки проект е важен за мен. От снимките ми за списания, през работата ми по комерсиални проекти, до консултациите ми на членове на кралското семейство на Дубай, всеки проект е важен и е повод да съм доволен от това, което правя.

Кой е най-нестандартният проект, по който си работил?

Може би работата ми с French Montana. Работихме заедно по видеоклип в продължение на 23 часа без да спрем. Или когато работех по основния едиториал за септемврийския брой на Elle Malaysia миналата година. Снимахме в пустинята през юни, когато температурата беше близо 60 градуса навън.

Има ли ангажимент, който не би поел?

Разбира се. Не бих поел ангажимент, в чийто краен резултат не вярвам. На този етап има издания, с които не работя. Важно е кои са фотографът, гримьорът, моделът, фризьорът. Крайното решение кой проект да поема не зависи само от мен, но също така и от моя мениджър и агент.

Коя е сбъднатата мечта в моден аспект и за какво мечтаеш сега?

Всеки проект е по един или друг начин сбъдната мечта. Предстоят ми проекти в Лондон през януари и в Ел Ей през лятото. Ел Ей е много интересен пазар и място за работа. Надявам се всичко да се случи по начина, по който съм го планувал. Ще се радвам ако имам възможност да работя с Мадона например. :)

Снимка: Личен архив

Предстоят празници. Има ли универсален тоалет, който гарантира безгрешна празнична визия?

Зависи от мястото и компанията. Ако ще си вкъщи със семейството си – джинси и бяла тениска са достатъчни. Важно е хората да знаят, че в модата няма нищо универсално или сигурно. Но за празниците е хубаво да се заложи на нещо удобно. Да се експериментира малко повече, да се заложи на по-големи бижута, да излезеш от зоната си на комфорт и да покажеш себе си в пълния си блясък.

Има ли дреха или аксесоар, без който не можеш?

Не мога без телефона си. Реално погледнато голяма част от работата ми минава в подготовка, изпращане на имейли и разговори. Затова телефонът е неизменна част от ежедневието ми. Ако говорим за дрехи, не мога без саката си Dior. Няма по-добра кройка за мъжки сака.

Снимка: Instagram

Някои от най-добрите проекти на Васил Божилов можете да разгледате в нашата галерия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари