Колекциите висша мода определено са много специални по няколко причини.

Една от тях, която най-често е спрягана и за най-важна е, че пренасят зрителите във фантастични места, които като че са единствената подходяща среда за изделия, създадени по най-майсторски начин от най-изкусни материали.

Още по темата

Най-доброто от най-доброто.

За първата си колекция висша мода за Christian Dior, Мария Грация Кюри заведе своите гости в градини – лабиринти в музея Роден, с които възнамерява да влее натурализъм към фантазията на модата.

„Не искам да загубя идеята на мечтите... Но искам да направя висшата мода възможна за носене“, каза Мария Грация Кюри.

Зеленият лабиринт е метафора, както самата тя каза, за нейния живот и кариерата ѝ, тъй като тя намира отново пътя си в работата за Christian Dior след дългогодишната работа за Valentino в Рим.

Част от духа на колекцията е познат – смесица от италиански стил с емблематични визии за френската модна къща.

Ниските обувки на малък ток, ботушите, балните рокли с тънки презрамки, вдъхновени от бельото са комбинирани с поетични, напомнящи за градини орнаменти за коса от Стивън Джоунс.

Мария Грация Кюри успешно омекотява корсетната структура на визите в Dior, използвайки еластични елементи, с които създава пеплум ефекти, обеми в ръкава и извивки в полите.

Дължините до глезена са почетени в широки кройки, които се явяват своеобразния отговор на дизайнерката за мъжко-женствения шев, с който започна ревюто.