IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 нюанса сиво на пищно модно дефиле

5 юли 2017 10 20

„Dior“ отбеляза 70-ия си рожден ден

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Издължени силуети, палитра от цветове, сред които доминира сивото – творческата директорка на „Кристиан Диор“ Мария Грация Кюри е искала да отдаде почит на основателя на модната къща по повод 70-годишнината ѝ, представяйки колекция висша мода, която се отличава с елегантна строгост, предаде Франс прес.

Декорът за дефилето пресъздаваше различни видове растителност и включваше скулптури от дърво, изобразяващи животни. Над подиума бе издигнат небесен свод с форма на звезда, създаден от художника Пиетро Руфо.

Кюри предлага изследване на наследството на „Диор“, като се е вдъхновила от модели в архивите на модната къща. Костюмът тайор, с чието представяне започна дефилето, напомня модел от 1953 г., с характерния силует „ню лук“ от следвоенните години, с подчертана талия и закръглен ханш.

Вълнени материи, кашмирени платове са заимствани от мъжкия гардероб и са в различни нюанси на сивото – антрацитно, перлено, пепелно, желязно.„Исках да използвам английски материи, до които навремето е прибягвал Кристиан Диор“, поясни италианската модна дизайнерка.

Тя обаче ги е обработила, за да станат по-леки. Става въпрос за втората колекция висша мода на Мария Грация Кюри, първата жена, оглавила проектирането на колекции на „Диор“.

Тази колекция за сезона есен/зима 2017 г. се отличава с по-„дневната“ си тоналност в сравнение с първата, която бе представена през януари и е свързана с темата за баловете.

„Често си спомняме за роклите на цветя и вечерните тоалети, проектирани от Кристиан Диор. Той обаче създаваше също дневни облекла – сака, ризи – отбеляза Кюри. – По онова време висшата мода бе предназначена за ежедневието, а не единствено за специални събития.“

На строгата палитра от цветове за дневното облекло бяха противопоставени вечерни рокли в по-светли тонове, сред които обаче също присъства сивото. Показани бяха палта с украса от бродерии, напомнящи средновековни стенни килими.

Рокля бюстие с фуста от тюл е с бродерия от пера, покрити със златни листа. Жените в редица случаи носят мъжки филцови шапки на главите си.

Колекцията включва също гащеризони и панталони. „Жените се обличат като мъже и понякога носят традиционни местни носии“, уточни дизайнерката.

Вижте събитието в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари