IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да съхраним красотата през лятото

18 юли 2014 08 16

И да избегнем мимическите бръчки

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мечтаем си за лятната почивка. Виждаме се на брега на лазурно море. И много се разстройваме от суровата реалност: почервеняла от слънчеви изгаряния и изсъхнала от соления вятър кожа, неизвестно откъде появили се пигментни петна и бръчици около очите. И трябва да действаме с ум и без фанатизъм, за да не се налага да посещаваме дерматолога.

Какво трябва да имаме предвид, за да превърнем летния отпуск в приятен спомен?

Обезводняване на кожата

Това е проблем на всички, почиващи на морето. Организмът губи влага заедно с потта, защитавайки се от прегряване. Горният слой на кожата се изсушава от морския вятър, а слънчевите изгаряния предизвикват разрушаване на хиалуроновата киселина – кожата губи вътрешния си запас от влага. Къпането в морето също обезводнява и изсушава кожата.

Трябва да се ограничи пребиваването на слънце – не повече от 2 часа сутрин или в късния следобед. Задължително да се ползват средства за защита от ултравиолетовите лъчи. След плаж е необходимо да се използват овлажняващи средства за кожата на лицето и тялото. Абсолютно задължително е да се изпиват не по-малко от два литра течности дневно, като половината е минерална вода. След всяко влизане във водата трябва да се измият под душа всички остатъци от морски соли по кожата. По възможност не допускайте прегряване.

Нарушаване на кожната пигментация

След 30 годишна възраст излагането на слънце може да доведе до образуване на пигментни петна по кожата, по-често около устните и на скулите. Причината – неравномерно образуване на кожния пигмент меланин заради продължителното въздействие на УВЛ. Избягвайте откритото слънце и ползвайте защитни средства за кожата, особено на лицето.

Фотодерматит

При него имунитетът възприема увредените от слънчевите лъчи клетки на кожата като чужди и започва да ги атакува – кожата се възпалява, почервенява и се появява сърбеж.

Никога не се печете до появата на зачервяване и болезненост на кожата. Много хора смятат, че денят на плажа не е проведен добре, ако не са стигнали до изгаряне първа степен. Не употребявайте на плажа грим и парфюми, козметиката може да повиши чувствителността на кожата към слънцето.

Мимически бръчки

През лятото те се образуват около очите и между веждите в резултат на честото присвиване на очите срещу слънцето. Другата причина е обезводняването на кожата и загубата на хиалуронова киселина. Това води до разрушаването на колагена и еластина – белтъци, отговарящи за еластичността на кожата. Никакви кремове с колаген не могат да го възстановят.

За да не ви остави летният отдих за спомен бръчки около очите задължително носете тъмни очила при всяко излизане на слънце. Желателно е те да предпазват и от ултравиолетовите лъчи. Ретината на окото е много чувствителна към тях.

Намаляване на еластичността и тонуса на кожата

Този проблем е най-актуален след 35-40 години – кожата с годините губи еластиновите и колагеновите си влакна, скелето на кожата, обезпечаващо нейната еластичност. Ултравиолетовото излъчване ускорява този процес, следователно ускорява стареенето.

Желателно е да се пази лицето от пряко действие на слънчевите лъчи. Неслучайно нашите баби са носели шапки и чадърчета през лятото.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

sofiaivanowa ( преди 9 години )
При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка, задължително с витамин C. Най-ценният е от кожа на риба Освен това единствен в света е жив колаген, с жива тройна верига, а не хидролизат, с накъсана структура и само той се усвоява 95% от организма
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
http://www.tialoto.b ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )