IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметичните лъжи, на които вярваме

23 август 2014 11 00

5-те най-разпространени мита, които козметичната индустрия ни вменява

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Козметичната индустрия е един от най-добрите приятели на всяка жена. Иновативните технологии и лаборатории постоянно разработват нови и нови продукти, които обещават дълготрайни и мигновени ефекти, видима промяна към по-добро и всичко това – на достъпна цена. Зад лъскавите реклами с красиви, добре изглеждащи актриси и звезди се крият малките маркетинг тайни, които всяка марка се надява да не разберем.

Макар, че тайно подозираме козметичната индустрия в леко извъртане на истината в полза на даден продукт, реалността е, че именно тези маркетинг стратегии са създали някои заблуди, на които искрено се доверяваме, и от които старателно се водим от едно известно време.

Ще разкрием едни от най-големите лъжи, в които е крайно време вече да спрем да вярваме.

1. Съществува продукт, който най-накрая ще успее да ни избави от целулита.

За наше всеобщо съжаление, все още няма един единствен продукт, който да ни избави изцяло от неприятната портокалова кожа. Тази истина може и да боли, но обратното твърдение е прост трик, с който козметичните фирми налагат продажбата на значително по-скъп клас продукти и процедури. Ако реално съществуваше вълшебна формула, постигаща завидни резултати с целулита, то всички щяхме да се подлагаме вече на нея и щяхме да живеем в един перфектен свят без кожа с ефект на „дупки“. Макар, че това е един от митовете на козметичната индустрия, безспорно съществуват продукти, които частично оказват влияние, подобряват вида на кожата и дори помагат за видими визуални промени, но пълното „изчистване“, за съжаление, още не е реалност.

2. Сухата кожа се „оправя“ с вода.

Външните фактори, които водят до изсъхване на кожата са ниски температури, твърде честото използване на измиващи продукти, груби сапуни и ниска влажност. Вътрешните фактори за суха кожа варират от генетично предразполагане, през семейно предаване, до възраст и цялостна здравна картина. И нито един от тези фактори не е подвластен на каквото и да е количество вода. Да, безспорно пиенето на много течности е хубаво за тялото и метаболизма, но нека не забравяме, че нищо в големи количества не е на добре. Единственият лек за суха кожа са хидратиращите продукти, които макар и временно, успокояват кожата и й добавят нежна мекота.

3. Необходим ни е само един витамин, който да ни избави от застаряващата кожа.

Често чуваме за различни витамини, които са поредният пробив на козметичната индустрия в борбата с годините. Първоначално беше витамин С, който бе заместен с витамин В, които пък, от своя страна, беше заменен от стволови клетки. Истината е, че кожата е далеч по-сложна „материя“, която не може да бъде „поправена“ и запазена само с един витамин. Козметичните марки непрестанно акцентират върху най-различни линии, в които водеща е само една съставка. Това, което можем ние да направим, е да снабдяваме ежедневно своята кожа с разнообразие от различни витамини. 

4. Продуктите, които „оправят“ увредената коса

Увреждането на косата не е обратим процес. Ако не искаме да имаме цъфтящи краища и изтощена „грива“, трябва да спрем да се боядисваме, изправяме и къдрим трайно. Увредената коса е мъртва коса, която въпреки многобройните ни усилия да запазим, просто трябва да отрежем. Всички дълбоко подхранващи маски, шампоани и балсами временно правят косата ни да изглежда по-мека, лъскава и здрава, но в момента, в който спрем да ги използваме, отново добива същия изтощен вид.

5. Парабените в козметиката трябва задължително да се избягват

Това е, може би, една от най-големите лъжи, с които си служи козметичната индустрия. Явяващи се тема за едни от най-разгорещените полемики, парабените в козметичните продукти далеч не са смъртоносни причинители на разнообразни заболявания, както ни ги и представят от марките. Истината е, че храни като соя, боб, лен, череши, моркови, краставици и боровинки произвеждат парабени и други химикали, които имитират естроген в значително по-голямо количество от това, което се използва в козметичните продукти. Парабените, в малки количества, са безопасни и ефективни консерванти, и именно тази заблуда е причината химиците все още да се опитват да намерят еквивалентен заместител при консервантите.

И все пак, изборът си е изцяло ваш.

Въпреки, че козметичната индустрия често си служи не с факти, а с методи на дезинформация, не трябва да забравяме, че там работят хора, които също като нас искат да открият продукти, решаващи всички козметични проблеми и не само предпазващи кожата от състаряване, но и правещи ни значително по-млади.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )