IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триковете, които правят косата красива

20 август 2014 12 00

Следването на 10 прости съвета мигновено съживява гривата ни

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С полагането на ежедневна грижа към косата си осигуряваме нейната благодарност под формата на гъстота, здравина, блясък и обем. Често подценяваме способностите на нашия косъм и забравяме, че с добър подход можем да постигнем чудеса. Голяма част от навиците ни увреждат трайно косата и нанасят непоправими щети върху целостта на косъма – основните причини за загубата на така желания здрав вид. За щастие, има начини, с които да обърнем борбата с косата в наша полза и да възвърнем естествената й красота.

Разресването на косата винаги трябва да се извършва в посока от корена към краищата. По този начин стимулираме естественото отделяне на себум от мастните жлези, който защитава косъма. Освен това, този метод на разресване предпазва от нежелано заплитане на краищата.

Балсамът за коса се нанася единствено и само в корените. В противен случай рискуваме все по-честото омазняване на косата и нейното изтощаване от многобройните измивания. Изключително важен е подборът на правилния балсам според типа коса, както и задължителното хубаво изплакване след нанасяне.

Избягвайте разресването на мокра коса. Веднага след баня, косъмът е значително по-крехък и податлив на накъсване. Изсушете със сешоар докато стане леко влажна и след това използвайте четката. Мит е също така разпространеният съвет, че 100 разресвания всеки ден ще заздравят косата ни. Не просто, че няма, но и ще постигнете обратния ефект.

Изключително важен е изборът на четка. Пластмасовите такива са възможно най-агресивният тип за косата. Желателно е да бъде с естествен косъм, тъй като той е по-щадящи не може да предизвика нараняване на нежната по скалпа кожа.

Избягвайте ежедневната употреба на стилизиращи продукти. Те могат да изсушат кожата на главата и да предизвикат нейното белене, възпаление и пърхот. Дори и да не можете изцяло да ги замените със смяна на прическа, например, поне сведете употребата им до 1-2 пъти седмично.

Същото важи и за термичната обработка. Високата температура на пресата, машата и сешоара изсушават косъма и до правят податлив на накъсване. Тук отново съветът ни е да ги избягвате до толкова, до колкото можете. Високата плитка е точно толкова подходяща за офиса, колкото и перфектно изправената коса.

Най-важният фактор за красива коса е правилното хранене. Агресивната диета може да предизвика накъсване и дори косопад. За да се радвате на здрава храна, подбирайте храни, които са с високо съдържание на витамините В6 и В12. Примерни храни, които съдържат В6 са: бананите, картофите, спанакът. Месото и рибата са добър начин да си набавим В16. Към тези храни добавете цитрусови плодове, домати, зърнени храни, пиле и яйца.

На плажа, на планината или в града, при силно слънце носете шапка или копринен шал. По този начин ще предпазите скалпа от изгаряне, а косата от увреждане.

Точно казвайте на фризьора какво искате. В противен случай рискувате да съсипете косата си в опита да я „оправите“ с помощта на преса или маша.

При промяна на цвета използвайте щадящи косъма бои или къна. В момента козметичните марки се надпреварват кой да измисли по-безвреден вариант на агресивната иначе амонячна боя. Използвайте облагите си от надпреварването между брандовете, като селектирате този продукт, съдържащ най-малко вредни съставки и най-много масла за коса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

вики ( преди 9 години )
Балсамът се нанася задължително само в корените???!!! Коригирайте се моля, че ще вземе някой да ви повярва и да се чуди защо му се омазнява косата въпреки, че спазва вашите "съвети"!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар