IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредите от кърпичките за почистване на грим

10 септември 2014 14 04

Какво не знаем и защо да ограничим използването им?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички ние сме използвали почистващи кърпички за грим вместо най-добрия приятел на лицето – лосиона. Най-честата причина за прибягването към този алтернативен вариант е липсата на време за почистване или просто умората и желанието да си легнем възможно най-бързо.

За съжаление, невинаги алтернативните варианти са по-доброто решение. Макар че не предполагаме или може би не знаем, кърпичките за чистене на грим са значително по-вредни от лосиона. Какви са точните причини и до какво могат да доведат те?

Когато използвате мокри кърпички за грим, част от тях остава по лицето ви. За разлика от лосионите за почистване, на които е стриктно обозначено, че е задължително да се изплакнат, козметичните фирми изтъкват този „плюс“ на мокрите кърпи, че веднага след използване сте готови. Независимо, че активните съставки и в двата продукта са доста сходни, оставането им по лицето може да предизвика зачервявания, инфекции, поява на пъпки и като цяло – доста сериозни проблеми с кожата.

Изсушаването на кожата е голям проблем на мокрите кърпички. Те съдържат алкохол, който освен, че почиства, дехидратира. Освен това, оставят след себе си фин слой от тази съставка, който на практика значително намалява свойствата на нощния крем, който си поставяме вечер, след почистването. Именно заради това, честото използване на мокри кърпички може да изсуши трайно кожата и да не позволи успешното действие и на хидратиращи продукти след това.

Ако сте склонни към петна или поява на пъпки, то за вас е задължително да не използвате мокри кърпички. Не само, че не почиствате добре лицето, но и нанасяте допълнителен слой замърсяване, което се разнася по цялото ви лице и е сред основните причини за възпаление на упоритото акне. Ако все пак ви се налага да използвате кърпички за грим, погрижете се те да съдържат салицилова киселина – тя бързо и ефективно почиства кожата, порите и остатъците от грима.

Ако сте склонни към алергии, но не можете без кърпички за почистване на грим, то поне ги затваряйте добре. И най-малкият отвор може да позволи развиването на бактерии, които да засилят неприятната реакция с кожата. Консервантите, които се съдържат в повечето видове мокри кърпички също не са за подценяване. Метилизотиазолинонът, например, може да предизвика мехури, червени обриви и отоци, независимо, че се съдържа и в някои мокри кърпички, предназначени за бебета (избягвайте и тях).

Ако все пак не можете да се справите и не виждате своята ежедневна рутина без присъствието на мокрите почистващи кърпички, то поне следете съставките им и задължително изплакнете добре лицето след използване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари