IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многобройните ползи на оцета за красотата

10 октомври 2014 08 41

Как да използваме съставката така, че да има ефект?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Оцетът обикновено се асоциира с овкусяването на различни видове салати и като задължителна добавка към екзотични ястия.

Това, което обаче не знаете е, че киселата подправка може да бъде изключително полезен помощник и в козметичната ни рутина.

И макар, че само мисълта за него ни събира слюнка в устата, ето някои от най-ефективните употреби на оцета

Почиства

Акне

Оцетът може да ви помогне да се избавите от неприятните кожни инфекции и проблеми. Заради високата киселинност, оцетът ще изсуши пъпките и ще ви помогне да се сдобиете със здрава и красива кожа. Освен това, ще ви помогне да регулирате нивото на pH, да подобрите кръвообращението в капилярите и да се избавите от неприятното белене на кожата.

По-траен маникюр

Оцетът е тайната към по-дълготраен маникюр. Преди да започнете нанасянето на лак за нокти, потопете пръстите в купа с оцет, като престоите така поне за няколко минути. Това ще помогне да подготвите повърхността на нокътната плочка за предстоящия цвят.

За суха коса

За разлика от някои шампоани, оцетът не само, че няма да премахне цялата влага, но и ще създаде щит между нея и косъма, което ще допринесе за по-красив и здрав вид. Именно поради тази причина оцетът е сред едни от най-често срещаните съставки в домашните маски за коса. Към ползите се прибавя и свойството на течността да затваря кутикулата на косъма, което отразява светлината и прави косата по-блестяща.

Почистване

С оцет можете успешно да почистите своите четки за грим. Направете си разтвор от вода и оцет, който да впръсквате и с който да почиствате своите инструменти на красотата – от четки, през извивачки за мигли, до пили за нокти. Естественото анти-бактериално свойство на оцета го превръща в чудесна алтернатива на иначе вредните за природата препарати.

При ухапване

Можете спокойно да се отървете от сърбящото и неприятно ухапване на комар, ако намажете мястото с оцет. Той ще намали сърбежа, ще намали подуването и ще почисти засегнатата зона. Тези свойства на оцета можете да използвате и при изгаряне от прекомерно излагане на слънце.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари