IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставките, които да избягвате, ако сте със суха кожа

29 ноември 2014 09 00

Кои са те и какъв ефект имат?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сухата кожа е сред един от проблемите, който значително се обостря през студените дни.

Това е така, тъй като част от характеристиките на този тип като ниското ниво на себум, проблем със задържането на влага и повишена чувствителност се влияят пряко от неблагоприятните атмосферни условия през зимата.

Многобройните проблеми като раздразнения, усещане за опъване и дори отделяне на повърхностния слой кожа срещат своето решение с допълнително хидратация и повече специализирани грижи. В козметичната мрежа обаче се предлагат продукти, чиито съставки са по-скоро склонни да влошат тези състояния.

Кои точно са съставките, които да избягвате и какво е тяхното действие?

Салицилова киселина

Този тип съставка е доказана като много ефективна, ако желаете да омекотите кожата, тъй като има ексфолиращи свойства и при правилно използване, може дори да реши проблема със сухотата. Ако не сте сигурни как да прилагате върху кожата, по-добре не експериментирайте. В случай, че вече сте закупили продукт с такова съдържание, задължително се консултирайте с дерматолог.

Аромати и консерванти

Ароматите и консервантите са водещата причина за кожни алергии. В случай, че имате чувствителна кожа и използвате продукти с такова съдържание, може да се наложи да се справяте със сухота след употреба... Следете за наличие на естествени съставки и за липсата на аромати и консерванти.

Алкохол

Основната цел на алкохолите в различни козметични продукти е да спомогнат за бързото проникване на съставките в кожата. Избягвайте закупуването на гелове и лосиони, тъй като обикновено те са със значително по-висока концентрация на алкохол. Придържайте се към много по-плътни и хомогенни като състояние кремове.

Ретиноидите

Тази съставка е изключително популярна в лечението на акне, бръчки и кожни заболявания като псориазис. Проблемът е, че е твърде тежка за прилагане при суха кожа. Ефектът, който е възможно да се получи след употребата е възпаление, раздразнение и силно зачервяване.

Бензоил пероксид

Винаги проверявайте състава на продуктите, които закупувате, особено ако сте със суха кожа. В случай, че забележите бензоил пероксид, по-добре се откажете. Тази съставка може да доведе до много негативни реакции на кожата, сред които лющене, сърбеж, дразнене и зачервяване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари