IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не знаем за луничките?

15 февруари 2015 08 30

Малките пигментни петна и техните тайни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много пъти сме описвали вредите на слънцето върху нашата кожа и какви могат да бъдат последиците от прекаляването със слънчевите бани.

Едни от кожните промени, които се получават след дълги плажни дни, са луничките.

Малките петна могат да бъдат с размери от просено до лещено зърно и се проявяват както при дами с много светла кожа, така и при такива с естествено по-тъмен тен.

Най-добрата защита срещу появата на лунички е редовното нанасяне на слънцезащитен крем през лятото и подбор на козметика с фактор за през зимата.

Има някои факти обаче, за които сме сигурни, че не знаете. Представяме ви малките тайни на луничките.

1. Причина

Луничките невинаги се появяват от слънцето. Възможно е да забележите петънца и в следствие на раздразнена кожа, при която производството на меланин е увеличено. Някои от най-честите причини за въпросното раздразнение са кола маска, ексфолиация на лицето и пъпки.

За да избегнете това, най-добре преминете на продукти с по-фини частици, използвайте успокояващи кремове и не чоплете появилите се пъпчици.

2. Поява

Обикновено повечето хора обръщат внимание на луничките едва тогава, когато са се появили. Добре е обаче да се знае, че при някои типове кожа, пигментните петънца „дебнат“ под повърхността.

За да се предпазите от това, можете да започнете процедури по премахване преди да са се появили. За целта използвайте козметика с избелващи съставки като витамин C, например.

3. Лечение

Ако не желаете да вземете мерки преди поява, то задължително ще се наложи да го направите, след като вече виждате кафявите петънца. Колкото по-рано направите тази крачка, толкова по-добре.

Меланинът прониква дълбоко в кожата с времето, което прави луничките трудни за премахване и на практика вечни. Най-добре е да започнете да използвате ретинол през нощта в рамките на шест месеца след като видите пигментно петно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари