IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставките, към които може да развиете алергия

13 март 2015 08 40

Някои от тях се съдържат в много голяма част от козметиката

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е да намерите мечтания козметичен продукт? Точно този, който отговаря на всички ваши изисквания, не е на висока цена и е лесно да се намери.

Същият, който след първото използване ви оставя зачервявания, раздразнена кожа и дори белене.

Това се дължи на основните съставки във формулата, които могат лесно да бъдат присъединени към групата на рисковите за алергии фактори. Уви, има и такива.

Затова, следващият път, в който решите да заложите на нов и неизпробван от вас продукт, проверете добре за наличието на някоя от тези съставки.

Особено ако сте с чувствителна кожа.

1. Ретинол

Ретинолът е известен като магическата съставка с действие против стареенето на кожата. Основното действие е намаляване на щетите от прекомерно излагане на слънце и стимулиране производството на колаген. Голям недостатък е възможна реакция с кожата като изсушаване и раздразнения.

2. Гликолова киселина

Лесното проникване в кожата на гликоловата киселина я прави много широко разпространена в козметичната индустрия. Това предимство обаче може да се превърне в недостатък, ако сте чувствителни към киселината.

3. Сулфати

Когато се говори за сулфати, най-често се има предвид съставката натриев лаурил сулфат, която се намира в голяма част от почистващата козметика и шампоаните. Реакцията, която може да предизвика е зачервяване, сухота и дори екземи при кожа, склонна към акне.

4. Салицилова киселина

Салициловата киселина е основната активна съставка в аспирина. Между 3% и 5% от населението е изключително чувствително към аспирин и може дори да не знае за този факт. Салициловата киселина е най-често използвана съставка за лечението на пъпки, което я прави и значително по-агресивна към кожата. Именно нейното съдържание може да е виновникът за причинените неудобства след употребата на даден козметичен продукт.

5. Алуминий

Алуминий се среща изключително често във формулите на различни продукти против изпотяване като дезодоранти и антиперспиранти. Широкото разпространение се дължи на значителното намаляване отделянето на пот от жлезите. Съставката може да причини зачервяване, сърбеж и дори подуване. Другата алтернатива на съдържанието на алуминий е магнезиевото олио като превенция на изпотяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари