IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навиците, които изтъняват косата – Част 1

21 април 2015 04 53

Как да запазим плътния косъм?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Плътната и гъста коса се дължи основно на благоразположението на нашите гени, но това да я запазим си е изцяло наша отговорност.

С времето забелязваме колко по-тънка е станала гривата ни и започваме да се притесняваме.

Точно в този момент правим равносметка за ежедневните си ритуали, свързани с косата и започваме да премисляме от какво можем да се лишим и от какво не.

За да прецените правилно, подготвихме за вас списък с нещата, които изтъняват косата. Най-добре е да ограничите тези навици, за да запазите гъстотата, плътността и блясъка.

1. Връзвате косата си твърде стегнато

Прилежно прибраните прически, конски опашки или стегнатите плитки могат да окажат голямо натоварване върху косата и да причинят непоправими щети. Наложете си сами да залагате по-често на свободно стилизиране и небрежни стилове, за да не се налага да се справяте с косопад.

2. Горещ душ

Намалете температурата на водата, с която миете косата си. Твърде топлият душ ще изсуши косъма, ще го направи по-крехък и склонен към накъсване. За да не започне да пада гривата ви, използвайте естествени масла, стимулиращи растежа.

3. Твърде много пипате косата

Има хора, които притежават навик постоянно да пипат, дърпат и навиват косата си около пръстите на ръцете. Това може и да успокоява нервите ви, но изключително много може да навреди на косъма. Част от последиците са накъсване, хвърчащи, стърчащи кичури и дори по-рядка коса на места.

4. Прекалявате със слънцето

Не само кожата ви може да бъде увредена от слънчевите лъчи. UV светлината и дългото излагане на нея отслабва косата и може да доведе до нейното падане. За да се защитите, използвайте шапка или шал по време на слънчевите бани.

5. Не миете често с шампоан

Да, на всеки се случва да удължи с един ден миенето на косата, но да не прекаляваме. Доказано е, че дългите периоди без шампоан могат да направят косата слаба, защото се получава натрупване на мъртви клетки по кожата, които запушват фоликулите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари