IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 любопитни факта за веждите

27 април 2015 09 02

Какво не знаем за тях?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напоследък веждите се превърнаха в моден аксесоар. Оформяме ги в дръзка стилистика, боядисваме ги в неонови цветове, после пак ги пускаме плътни и тъмни, а напоследък и ги изрусяваме.

Приемаме ги като основен инструмент, с който да изразим себе си, а понякога дори ги превръщаме в позиция.

Съществуват обаче много неща, които остават скрити от нас – факти, които безспорно са интересни и ще ни помогнат да погледнем с други очи на своите вежди.

Представяме ви най-любопитното около „рамката на очите“, и даваме отговор на въпроса защо не можем да живеем без нея.

1. Веждите ни помагат да виждаме

Истинската функция на нашите вежди е да запазват очите от водата когато вали или от потта, когато се потим. Извитата форма помага за насочване на течността встрани от очите, вместо да влиза директно в тях.

2. Веждите имат много косъмчета

Средно човек има над 250 косъма по веждите си. Въпреки това, някои проучвания сочат, че косъмчетата, които не израстват, могат да стигнат общ брой от 1100.

3. Веждите имат жизнен цикъл

Средната продължителност на живота на космите от веждите е около четири месеца. Това е времето, което е необходимо да израснат, да окапят и да изникнат нови на тяхно място.

4. Те са в основата за разпознаване на различните лица

Повечето хора имат проблем с разпознаване на едно и също лице със и без вежди. По този начин се стига до извода, че веждите са изключително значими за разпознаването на дадено лице.

5. Веждите изразяват разлики в тоналността

Веждите ни помагат да изразяваме различни емоции – когато височината на гласа е висока, веждите се вдигат. Същият принцип работи и в обратната посока.

6. Веждите правят хората специални

Много бозайници имат вежди и ги използват основно, за да изразяват емоция. Хората са единствения вид, на който косъмчетата са директно върху гола кожа – едно еволюционно предимство, което прави тълкуването на чувствата по-лесно.

7. Веждите казват повече за човека, отколкото предполагаме

Смята се, че веждите могат да разкрият много за характера на човек. Извитите форми са индикации за социално ориентиране, а ъгловатите вежди говорят за силно доминиране и психически контрол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари