IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите митове за слънчевите изгаряния

8 май 2015 05 20

Кои са те и каква е истината?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ех, лято!

Любимият ни сезон, който буквално чакаме цяла година. С покачването на температурите, имаме чувство, че отпадат всичките ни проблеми, а единственото, което ни вълнува е какво точно да си облечем.

Вечерите са безкрайно дълги и дори не усещаме как спира времето. Разбира се, времето тече още по-бавно, ако не сме се преценили добре и на плажа.

Кожните изгаряния могат да ни накарат буквално да „спим на закачалка“ и да ни мъчат много дълго време с болки и дискомфорт.

Както е ясно, след това идва не по-малко неприятната част от беленето. По темата, решихме да развенчаем някои от най-разпространените митове за слънчевото изгаряне.

1. Мляко

Всички сме опитвали да поставим кисело или прясно мляко върху парещата и червена кожа, но истината е, че това не помага. Дерматолозите твърдят, че единственият плюс, който може да има такава процедура е само да изстуди за кратко повърхността, но нищо повече. Вместо това, използвайте киселото мляко за вкусен десерт.

2. Домати

Често след изгаряне са ни съветвали или да изстискаме доматен сок върху кожата, или да поставим резени. Явно целта е да се успокои зачервяването, но със сигурност не действа. И по-лошото е, че може да има негативни последици, тъй като доматите имат високо съдържание на киселини и може да ни заболи.

3. Чай

Тъй като различните видове чай имат противовъзпалителни свойства, често са препоръчвани при слънчево изгаряне. Има доста по-добри и ефикасни варианти, като например да си направите студен компрес. Плодовият чай го пийте студен и по възможност под чадъра.

4. Оцет

Когато става въпрос за зелена и вкусна салата, оцетът е чудесна подправка. При слънчевите изгаряния нещата не стоят точно така. Подобно на доматите, но в още по-големи количества, оцетът има киселини, които могат да влошат ситуацията. Вместо това, използвайте овлажняващ лосион за тяло или хидратиращ крем.

5. Масло

Бабите ни са защитавали ревностно тезата, че ако намажеш с масло изгорена от слънцето кожа, ще успееш да задържиш влагата. Това не е вярно – по-добре използвайте продукти, които ще овлажнят кожата ви и ще я охладят.

И все пак, редно е да споменем, че по-добре да вземете мерки навреме, отколкото да търсите лек. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем през поне час и винаги след като сте били във водата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари