IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да хванем тен здравословно?

10 юли 2015 13 01

Няколко работещи съвета

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

На много места можете да намерите опасностите, които слънцето крие.

Прекомерното излагане на слънце състарява преждевременно кожата, изсушава я, появяват се пигментни петна и най-различни несъвършенства, а изгарянето не само, че не е приятно, но е и опасно.

Всичко това са факти, които не трябва да бъдат пренебрегвани, ако искаме да се радваме на здрава и красива кожа.

Въпреки това, няма нищо по-хубаво от леко целунат от слънцето тен, който да ни топли през студените зимни дни и да носи спомена за летните приключения.

Представяме ви начините, с които да се сдобиете с такъв, но да намалите вредните влияния на лъчите. Да, има такива начини.

Ето кои са те:

1. Разберете как работи почерняването

Сдобиването с тен е процес на клетките в кожата, които я предпазват от вредните UVA и UVB лъчи, които слънцето излъчва. Лъчите са с радиационен тип и се смятат за един от най-разпространените причинители на рак.

Продължителното излагане на слънце може да ви изложи на сериозен риск от болести. Тенът работи като щит от тази радиация. Представете си хиляди малки чадъри в кожата, които се отварят все повече с излагането на слънце. Тенът не причинява рак, но е сигурен индикатор, че вече е настъпило увреждане на клетките в кожата.

2. Винаги поставяйте слънцезащита

Ако се излагате на слънце без защита, повишавате риска от кожни заболявания. Този тип продукти съдържат титанов диоксид и цинков оксид, които напълно блокират ултравиолетовите лъчи на слънцето. Това означава, че няма да се сдобиете с тен.

Защитният фактор SPF отговаря на количеството радиация, което може да поеме вашият продукт, преди да достигне до кожата. Например SPF 30 означава, че 1/30 от UV лъчите са в контакт с вашата кожа. Не използвайте по-нисък фактор от SPF 20 и се концентрирайте върху зоните, които са най-изложени на слънце.

3. Знайте кога да се печете

UV радиацията е най-силна в часовете между 10 сутринта и 2 следобяд – бъдете особено предпазливи през това време. Опитайте се да се излагате директно на слънце поетапно – един час на ден е достатъчно.

4. Използвайте олио

Маслата за почерняване съдържат химикали, които засилват ултравиолетовите лъчи, заради които потъмнява кожата. Целта е не да се блокира слънцето, а да се концентрира радиацията от него, за да се ускори защитния процес.

Въпреки това не използвайте такива продукти, които са с под SPF 15. Подобно на кремовете, трябва да нанасяте и да подновявате защитата редовно. Добре е първите няколко дни да не стартирате директно с олиото – оставете го за моментите, в които вече имате поне малко потъмняване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари