IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимства на папаята за красотата

5 август 2015 15 02

За какво можете да използвате екзотичния плод

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Всеки един географски район има с какво да впечатли по отношение на козметика и грижа за външния вид.

Традиционните рецепти и екзотични съставки винаги са представлявали интерес на големите марки, но истината е, че няма нищо по-сигурно от домашната грижа.

Меката сърцевина на папаята е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Именно тези качества я превръщат в любима на жените съставка за всякакви рецепти, грижещи се за здравословния вид както на кожата, така и на косата.

Представяме ви няколко работещи и опитани начина, с които да използвате вкусния плод за домашна грижа, която ни разкрива тайната пътека към естествената красота.

1. Грижа за кожата

За подхранване:

Папаята съдържа Витамин А и ензим Папаин, което помага за премахването на мъртвите кожни клетки и неактивните протеини, каот по този начин подмладява кожата. Освен това, можете да използвате екзотичния плод, за да подпомогнете подмладяването и хидратирането. Ако искате нежна кожа, използвайте маска с папая и мед. Намачкайте половинка от плода и я смесете с три лъжици мед. Нанесете нежно върху лицето и шията, като оставите да действа 20 минути преди да изплакнете със студена вода.

За намаляване на дефекти:

Ако страдате от акне, нанесете паста от сурова папая върху лицето си и оставете да действа поне половин час. Това ще ви помогне да се отървете от несъвършенствата по кожата.

За напукана кожа:

Освен маски за лице, можете да използвате пюре от папая върху напукана или раздразнена кожа. Напуканите пети никога не са били по-меки.

2. Грижа за косата

За растеж:

Според изследвания, хранителните вещества в папаята помагат срещу косопад и предотвратяват оплешивяване. Единственото, което трябва да направите е да консумирате вкусния плод поне три пъти в седмицата и ще се преборите и с изтъняването на косъма.

Срещу пърхот:

Маската за коса, съдържаща в себе си папая, може да ви помогне в лечението на суха кожа на скалпа и пърхот. Махнете семената на сурова папая и пасирайте плода. Смесете с половин чаша кисело мляко и нанесете равномерно върху цялата коса. Оставете да действа 30 минути и след това изплакнете.

Естествен балсам:

Тъй като папаята е богата на минерали, витамини и ензими, тя действа като естествен балсам, след който косата е значително по-мека и гладка. Използвайте блендер, за да смесите папая, банан, кисело мляко и кокосово масло, докато не получите хомогенно пюре. Нанесете върху влажна коса, увийте кърпа и оставете да действа поне за половин час. Изплакнете с топла вода.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари