IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога козметиката е опасна за здравето?

16 ноември 2015 14 15

Експертно мнение по спорния въпрос

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ако наистина сериозните заплахи за здравето рядко се асоциират с козметичните продукти, то реакциите на кожата в следствие на гримовете са доста чести.

Много голям процент от предложенията на марките съдържат бои, парфюми, консерванти, екстракти от билки и масла, които са потенциална причина за нежелателни реакции на кожата.

Дамите са много по-податливи на подобни проблеми и техните проявления, отколкото мъжете.

Представяме ви най-големите рискове, които козметиката крие и честите проблеми, които се наблюдават в следствие на грима.

1. Остър дразнещ ефект

Почистващите лосиони, пресите за коса и депилатоарите могат да предизвикат остри реакции, ако указанията за безопасното им използване не се следват стриктно. Тази реакция се характеризира със зачервяване, подуване, лющене, дразнене и сърбеж. Това се случва само тогава, когато продуктите или инструментите са в пряк допир с кожата.

2. Алергичен контактен дерматит

Това се случва само при хора, които са алергични към каквото и да е вещество в козметика или негов производен продукт. Няма значение дали е основната съставка, базовата такава или консервант. Най-честите места, на които се проявява тази реакция са лицето, устните, очите и шията.

3. Механично дразнене

Всякакъв тип скраб за лице и някои ексфолианти могат да доведат до механични травми. Те се характеризират със зачервяване, грапавини и силен сърбеж. Продуктът трябва да е с микро размер на частиците, за да се предотврати подобна реакция.

4. Фототоксична реакция

Фототоксичното възпаление може да бъде причинено от естествени и синтетични съставки в козметичните продукти. Това става под въздействието на UV радиация и атмосферен кислород. Парфюми, етерични масла и всичко, което е производно на витамин А попада в тази категория. Признаците за реакцията са зачервяване, подуване и болезненост.

5. Синдром на козметична непоносимост

Този вид проява не е остра, защото се дължи на хронично объркване. Симптомите на раздразнението не се забелязват веднага, но стават видими след продължително използване на продукти за няколко месеца или години. С времето кожата развива непоносимост към много продукти, които доскоро са били ефективни и добре приемани. Чувство за парене, дразнене, сърбеж или дори зачервяване и подуване се появяват веднага след използването на съответната козметика.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари