IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Релакс на мимическите бръчки без ботокс

10 февруари 2016 13 40

Новостите, представени от дерматолога д-р Сияна Живкова

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Поставянето на ботулинов токсин от дерматолог за блокиране на мимическите бръчки на пациент е широко разпространена естетична услуга.

Тя е обявена за най-често прилаганата процедура в САЩ. Ефектът на ботулиновия токсин продължава от 3 до 6 месеца, след което бръчките се появяват отново.

Добрата новина е, че учените са открили субстанции, които удължават действието на ботулиновия токсин.

„Става въпрос за три олигопептида със сложните химически наименования – пентапептид – 3, хексапептид и ацетилглутамилхептапептид – 1. Те представляват особени белтъчни молекули, които имат способността да понижават освобождаването на ацетилхолин. Именно ацетилхолинът е този, който кара мускулите да се съкращават и е отговорен за мимическите бръчки. Ето защо тези олигопептиди могат да удължат действието на ботулиновия токсин. Има пациенти, които се притесняват от приложението на ботулинов токсин. Ботулиновият токсин напълно блокира освобождаването на ацетилхолин, а новите пептиди – частично“, обяснява за новата процедура д-р Сияна Живкова.

При такива пациенти има възможност за лека релаксация на мимическите бръчки на челото, зоната между веждите и пачия крак, без блокиране на изражението. Това се постига чрез инжектиране на пептидите в кожата в определени точки. Същите пептиди са вложени и в нови кремове за лице.

Комбинацията от трите пептида за релакс на мимическите бръчки е известна като BONTA568.

„Комплексът трябва да бъде инжектиран неколкократно в рамките на един месец, за да се постигне задоволителен релакс. Изражението на лицето изглежда по-спокойно и без напрежение.“ – казва дерматологът д-р Сияна Живкова.

Важно е да се знае, че пептидите се разрушават от висока температура. Ето защо, пациент, подложил се на подобно третиране, трябва да избягва сауна, хамам и слънце.

Приложението на тези пептиди е неподходящо при пациенти, които приемат кортикостероиди или са на имуносупресивна терапия.

Някои заболявания също изключват възможността за интервенцията. Такива са автоимунните заболявания, декомпенсираният захарен диабет, остър ставен ревматизъм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари