IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврам Големечков за тенденции в косите пролет-лято 2016

9 април 2016 12 30

Едно интервю между ножицата и кухнята

Аврам Големечков, Снимка: Facebook

Аврам Големечков, Снимка: Facebook

Аврам Големечков е познат на зрителите от предаването „MasterChef“, но на жените е познат като човекът, който или ще вземе сърцето, или косата.

Някъде там, между приготвянето на креативно ястие и оформянето на прическата, попитахме Аврам за последните тенденции в косите както за мъжете, така и за жените, кои са модерните хора в България и отговор на вечния спор: Мъжете или жените са по-претенциозни?

Аврам е част от екипа професионалисти във Vogue Vision Митко Дамов и предостави не просто своите знания, но и новите визии за пролет-лято 2016 директно от Париж за читателите на Tialoto.bg

За да бъдем модерни от глава до пети.

Какви са тенденциите за пролет-лято 2016 и това, което представихте вие?

Това, което представихме за пролет-лято 2016, са абсолютно всякакви дължини. При мъжете са класически визии, при жените някои са по-пънк, други са по-диско, има и френски шик, защото все пак от Франция идва тази колекция. Вдъхновена е от модните подиуми, на които реално, абсолютно всичко е модерно. Една модна къща изкарва изцяло графична колекция, друга – изцяло флорална. Въпросът е ти как се чувстваш комфортно с косата си и това е най-важното. Няма значение каква ти е косата, дали е дълга, къса, права, къдрава. Абсолютно всичко е модерно. Във визиите има и къса, и средна, и дълга, на вълни и къдрава – всичко.

Къде се чувстваш по-комфортно – при мъжкото или женското подстригване?

Има едно всеобщо схващане, че при мъжете е по-лесно, отколкото при жените. Аз мога да кажа, че това дали е лесно или трудно зависи от клиента. Зависи от това, доколко е взискателен и каква представа си е изградил в съзнанието. Аз мога да гарантирам, че при мъжете е много по-трудно, защото имаш три сантиметра коса и ако направиш грешка един сантиметър, това е една трета. При жените имаш 40 сантиметра коса, направиш един сантиметър грешка... това са 2,5%, което няма нищо общо, реално. Мъжете в България са много по-непретенциозни. Фики като се подстриже с къса коса и всички се подстригват с къса коса. Фики си прави брада и всички си пускат брада. В света по принцип сме в една класическа обстановка като тенденции в стилизиране на коса, но това до две години ще умре. А в България още дори не е дошла тази класическа тенденция, която в Европа вече ще умира след две години. Ние тук все още всички сме като глухарчета. С машинката върти, там, трети номер и по-важното е да си нацепена батка, отколкото да имаш прическа. Трябва малко повече внимание да си отделят мъжете на косата и малко повече старание изисква и поддръжка. На 20-30 дена трябва да се подстригват. Докато една жена може три месеца да не се подстригва.

La Biosthetique Paris Spring-Summer 2016, Снимка: Vogue Vision Mitko Damov

А откъм стилизиращи продукти? Станаха ли малко по-отворени мъжете?

Не, абсолютно консервативни са. Ползват си добрия стар гел, който има пластмасов ефект и дотам приключват нещата. И всичко за тях, което е стилизиращ продукт, е гел. А реално в света, вълната е класически look – колкото се може по-естествено да изглежда, да не е твърдо и лъскаво като пластмаса. По-скоро по-матиран ефект с по-естествена фиксация, да може да се ре-стилизира. Сутрин си с една прическа за работа, вечерта отиваш на работа и си с абсолютно същия стилизиращ продукт и не е нужно да си миеш косата, просто я ре-стилизираш и продължаваш.

Имаше един любопитен факт около Ким Чен Ун, севернокорейските тенденции, неговата емблематична прическа и революцията в стилизирането, която прави той.

Да, 9 прически са там.

В България имаме ли такъв човек?

Да, имаме – Фики. Най-добре е Фики за брадата, а Бойко Борисов за косата. Аз съм с наблюдения, че мъжете все повече експериментират с дължината и формата на косата си. Просто не са подстригани.

La Biosthetique Paris Spring-Summer 2016, Снимка: Vogue Vision Mitko Damov

Добре, а прическата с по-късо отстрани и оставено по-дълго в горната част?

Да, така е, но това реално беше модерно преди пет години. Особено това с радикалната промяна, което е късо догоре и изведнъж става дълго. Така по принцип и гаджето ти може да те подстриже – просто ти слага една опашка отгоре и минава с машинката отстрани. При мъжките прически, колкото по-квадратна и плоска е главата, толкова по-мъжка е. Затова мъжете си падат повече по квадратни коли. А жените са по-заоблени. Колкото по-заоблена е една форма, толкова по-женствена е. Обаче на хората главите са им заоблени и като минаваш с машинката се получава заоблена коса. При мъжете трябва да се работи в external shape, която е извън главата. Колкото и да е къса косата, отдолу трябва да е малко по-дълго, по средата по-късо и горе по-дълго, за да може като го погледнеш, да е симетрично и структурирано. А не като глухарче.

Спомена за формите – какви са най-универсалните прически за всякакъв тип лице?

Има различни типове структури на черепите и на лицата и има препоръчителни дължини. Ако са много широки и големи бузите, да ги скрие. Това е въпрос и на лично виждане, зависи какво очаква клиентката. Тя ако е с много изразена костна структура, няма проблем да го показва. Ако не го харесва, макар според теб да е много хубаво, ако го откриеш – пак няма да го хареса. Няма правила, които да не могат да се нарушават. А това, за различните форми и какво им отива, се учи в основното училище. Доста от фризьорите не минават през това училище и минават един ускорен курс, който е 3-6 месеца и си мислят, че вече са най-добрите фризьори, а всъщност колкото повече научаваш, толкова повече виждаш, че не разбираш. Както е в кухнята, така е и в салона, така е и във всяка една сфера. И трябва да надграждаш всеки ден.

La Biosthetique Paris Spring-Summer 2016, Снимка: Vogue Vision Mitko Damov

Какви са актуалните тенденции при цветовете за пролет-лято 2016?

Запазва се тази тенденция с по-тъмни и плътни корени и светли краища. Има различни техники. Това, което е омбрето, това означава абсолютно рязка граница и това не е толкова модерно. Може да се види в различни колекции, но зависи колко си алтернативен, какъв ефект търсиш и важното е да се гони цялостна визия. Според мен най-добрата лъжа е 95% истина. Реално, ако ти е къдрава косата, не се старай да я изправяш – намери най-близкото до къдравото, което ще ти стои най-добре.

При мъжете има ли безкрайно претенциозни клиенти, на които трудно се угажда?

Не. Мъжете са по-неглиже и се доверяват повече на професионалиста. Не са своенравни и това е мит, че жените са нежната половинка, която си мълчи вкъщи и нищо не разбира... това се прави само пред мъжа. Мъжът си знае, че се е доверил на човек, който се грижи добре за косата му, за стайлинга и си го следва 10-20 години. Както каза един мой клиент: „Фризьорът ми трябва да е по-млад от мен, за да не умре преди мен“.

Доколко ти позволяват да влагаш креативност във фризьорството?

Все повече ми се доверяват, но аз не искам сам да взимам решенията. Много е важно да направиш правилна диагностика и да разбереш човекът какво иска да постигнеш като ефект, защото е много по-лесно да го направиш, отколкото да се отдадеш на творчеството и да се окаже, че клиентът не е готов за тази промяна. Затова консултация и баланс между мен и него, между творчество и практичност.

Идват ли със списанията и да кажат: „Искам това!“?

Аз когато бях в Лондон в Академията Видал Сасун, дойде една баба, италианка, която от 20 години се подстригва при Видал Сасун, от 15 в Академията на Видал Сасун, което като чуеш „Академия“ не означава, че те подстригват недъгави хора, а по-скоро, че е с помощта на учител и ти правят много по-задълбочен анализ на косата и структурата на лицето. И тя си извади портмонето и извади най-раздърпаната снимчица и казва: „Ей така искам да ме подстрижете! Видал Сасун ме е подстригвал така!“. И после коментираме с един от преподавателите и той казва: „Тази жена я помня от пет години и тя всеки път идва с ТАЗИ снимка и иска ТАЗИ прическа“. Обаче как да ѝ обясниш, че нито ти си Видал Сасун, нито тя е отпреди 25 години.

La Biosthetique Paris Spring-Summer 2016, Снимка: Vogue Vision Mitko Damov

Еднакво важна ли е диагностиката на косата при мъжете и жените?

Абсолютно. Много е важно да се направи диагностика и на косата, и на моментното състояние на скалпа. И не с такива въпросчета от сорта: „Как си чувстваш косата?“. Ние имаме друга практика – с лакмуси, pH реактиви. Мерим ниво на себум, наличие на пърхот и косопад в момента. Има си специална таблица на която се вижда всичко и спрямо това се реагира. Има по-високотехнологични начини като микроскопи, които виждат дали ти е структурно увредена косата или не, но когато е третирана, обикновено е.

Склонен ли е българинът да плаща за такива услуги?

В нашия салон това е абсолютно безплатно. Това е като профилактичен преглед и не е толкова за клиента, колкото и за самия теб, за да знаеш върху каква основа тръгваш да градиш къща. Това влиза в цената. Като наемеш архитект да ти направи къщата, не е нужно да те таксува различно за всеки един контакт, а да ти даде цялата цена на пакета с услуги. При мъжете е много по-видимо, ако има проблем. При жените е по-трудно, защото косите са по-дълги и не са толкова отворени да говорят, ако имат проблем. Ние го налагаме, защото това е нашият стандарт. Повечето са впечатлени, защото явно го няма това като практика в другите салони. Друго е да се хване и да се покаже на клиента в момента какво е състоянието на косата му. Имаме си и досиета на клиента, в които се описва какво е правено, какво ще се прави в момента. Това позволява при следващо посещение да знаеш какво да правиш и да видиш дали се е подобрило състоянието на косата и скалпа след лечението, което си препоръчал.

Всички визии с актуалните тенденции за пролет-лято 2016 можете да разгледате в нашата галерия.

La Biosthetique Paris Spring-Summer 2016, Снимка: Vogue Vision Mitko Damov

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари