Конспиративните теории относно балсама за устни са широко разпространени. Според някои от тях той води до пристрастяване, докато други твърдят, че тези продукти съдържат съставки, които водят до напукване на устните, осигурявайки закупуването на следващия балсам.

Експертите поясняват, че повечето от тези слухове са или пресилени, или неверни. За да разберем обаче ползите и вредите от балсама за устни, трябва да познаваме уникалните характеристики на устните.

За разлика от кожата на ръцете, краката и торса, при тази на устните липсва плътния най-външен слой. Поради тази причина те са значително по-червени, в сравнение с останалата кожа на лицето.

Всъщност тя е подобна на тази във вътрешната част на устата и носа. Разликата е, че устните не се намират в топла, влажна и защитена среда. Затова, когато времето навън е сухо и студено, това се отразява на кожата им.

От друга страна, слюнката съдържа ензими, чиято роля е да разграждат мазнините и протеините – в общи линии, онова, от което са направени устните. Така, когато ги овлажним със слюнка, състоянието им се влошава. По същия начин облизването на устните преди поставянето на балсам може да доведе до заключване на слюнката в тях, което да доведе до увреждането им.

Още по темата

Другата причина за ниската ефективност на тези продукти е, че повечето хора не разбират начина, по който работят. Макар някои от тях да имат овлажняващи свойства, балсамът за устни не се абсорбира в кожата, както лосионът за тяло. Те са създадени да останат върху устните, образувайки защитна бариера, която ги предпазва от сухия въздух.

По отношение на твърдението, че те могат да доведат до пристрастяване, то не важи в смисъла, че колкото повече използваме, толкова повече искаме да го използваме. Желанието за употребата на балсама идва от комфорта, който той оставя на устните ни.