IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормоналното нарушение причинява косопад

17 февруари 2017 13 20

Космите влизат във фаза на покой

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За много жени косата е голяма част от тяхната същност. Това превръща косопада в сериозен проблем за тях. За да се борим адекватно с този проблем, е важно да знаем какви са причините за появата му. Хормоналните промени са една от тях – когато процеси в организма се отразяват на вида и здравето на косата.

Едно такова състояние е телогенен ефлувиум – косопад, който се отключва от хормонален дисбаланс или вследствие на травматично събитие. И в двата случая резултатът е спад в хормоните, стимулиращи растежа на косата – естроген и прогестерон. Същевременно с това се повишават нивата на хормоните, водещи до косопад – андроген и тестостерон.

Това, на свой ред, „превключва“ всички косми в телогенна фаза – фазата на покой. Това може да продължи до 6-7 месеца, през който период няма растеж на нови косми в засегнатите области. Резултатът е оредяване на косата.

Проблемът може да се повлияе от здравословни навици, които да възстановят естествените процеси в организма. Ако той е свързан с медицинско състояние, лекарят може да предпише терапия за регулиране на хормоналния баланс.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари