Твърдението, че спането със сутиен през нощта предотвратява увисването на гърдите, е широко разпространено и абсолютно невярно.

Легендарната Мерилин Монро например е носила сутиен всяка нощ, за ефекта от спането с него говорят и други известни личности, сред които Хали Бери.

Специалисти обаче опровергават тези слухове и не само това. Според тях този навик не просто има минимална полза, но всъщност повече вреди. Носенето на сутиен през нощта пречи на лимфните възли, които помагат за извеждане на токсините от гърдите.

Отпускането на кожата на гърдите е процес, който не може да се обърне, тъй като тъканта губи своята еластичност с течение на времето.

Когато сме в легнало положение, гравитацията „придърпва“ тъканта на гърдите назад към гърба, вместо надолу към ходилата, както когато сме изправени. Затова носенето на сутиен през нощта се оказва безсмислено.

Още по темата

Проблемът с увреждането на лимфните възли обаче не е за подценяване. Те са основни пътища за извеждане на остатъчните продукти от гърдите, които попадат в черния дроб или бъбреците, където се разграждат.

Носенето на сутиен може да ограничи важни лимфни възли, което затруднява функцията на лимфната система. Има риск и от ограничаване на притока на кръв в тази област. Поради същата причина, специалистите препоръчват да не се носят прекалено стегнати сутиени.