Повечето жени твърдят, че докато мъжете обилно се потят в горещите дни, при тях изпотяването е значително по-малко. Според изследователите обаче мъжете и жените отделят еднакво количество пот.

Мнозина смятат, че жените остават по-сухи, но всъщност въпросът опира не до количеството отделена пот, а до размера на тялото.

Австралийски специалисти изследват притока на кръв в кожата и изпотяването сред 36 мъже и 24 жени, които се упражняват при 28 градуса по Целзий и 36% влажност.

Става ясно, че по-малките мъже и жени по-често губят топлина, чрез повишаване на циркулацията, отколкото да губят пот.

Тялото се охлажда по два основни начина – чрез отделяне на пот или чрез увеличаване на циркулацията на кръвта към кожата.

Мъжете са по-склонни да се потят повече по цялото си тяло, но разликата в количеството отделена пот при двата пола е не повече от 5%.

Още по темата

Участниците в проучването извършват физически упражнения с лека и умерена интензивност, докато са облечени с къси панталонки и жилетки за жените, преди да се измерят нивата на потта.

Полът не влияе на количеството отделена пот, нито на притока на кръв по време на топлина, заключават специалистите в сп. Experimental Physiology.