IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените се потят толкова, колкото и мъжете

24 февруари 2017 15 20

Значение има размерът на тялото

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето жени твърдят, че докато мъжете обилно се потят в горещите дни, при тях изпотяването е значително по-малко. Според изследователите обаче мъжете и жените отделят еднакво количество пот.

Мнозина смятат, че жените остават по-сухи, но всъщност въпросът опира не до количеството отделена пот, а до размера на тялото.

Австралийски специалисти изследват притока на кръв в кожата и изпотяването сред 36 мъже и 24 жени, които се упражняват при 28 градуса по Целзий и 36% влажност.

Става ясно, че по-малките мъже и жени по-често губят топлина, чрез повишаване на циркулацията, отколкото да губят пот.

Тялото се охлажда по два основни начина – чрез отделяне на пот или чрез увеличаване на циркулацията на кръвта към кожата.

Мъжете са по-склонни да се потят повече по цялото си тяло, но разликата в количеството отделена пот при двата пола е не повече от 5%.

Участниците в проучването извършват физически упражнения с лека и умерена интензивност, докато са облечени с къси панталонки и жилетки за жените, преди да се измерят нивата на потта.

Полът не влияе на количеството отделена пот, нито на притока на кръв по време на топлина, заключават специалистите в сп. Experimental Physiology.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

a po losho li mirish ( преди 7 години )