IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниска цена и мними спецове: Ботоксът и филърите могат да ви обезобразят!

5 март 2017 09 00

Съмнителни процедури в нерегламентирани кабинети и частни жилища застрашават здравето ни

Снимка: д-р Снежана Атанасова

Снимка: д-р Снежана Атанасова

Развитието на медицината и технологиите постави естетичните разкрасителни процедури на високо ниво, превръщайки ги само за няколко години в изключително ефективни и леснодостъпни.

Едни от най-срещаните и често използвани са процедурите с ботулинов токсин (ботокс) и филъри.

Както във всяка област, така и тук, голямото търсене води освен до появата на некачествени продукти на ниска цена, така също и до нещо не по-малко опасно – нерегламентирани дерматологични центрове и „специалисти“ със съмнителни умения в сферата на дерматологията и изобщо в медицината.

На практика лесното и бързо поставяне на ботокс и филъри заблуждава пациентите, че процедурата може да бъде изпълнена от всеки без особени познания в областта, коментира д-р Снежана Атанасова.

Доверяването на некомпетентни и недобронамерени лица, които работят в нерегламентирани кабинети или дори в частни жилища, може да бъде не само безразсъдно, но и рисковано за здравето.

От друга страна двойно или понякога тройно по-ниската цена, трябва да е ясна индикация за пациента, че процедурата крие реална опасност за живота и здравето му.

Лицето е най-чувствителната и деликатна част на човешкото тяло. На тази малка площ има над 40 мускула, множество нерви и кръвоносни съдове, които могат да бъдат засегнати при липсата на медицинско образование.

Затова специалистите преминават през дългогодишни обучения за анатомията на човешкото лице и къде точно са разположени най-подходящите зони за интервенция и поставяне на ботокс или филъри.

Разбира се нито един дерматолог, пластичен или лицево-челюстен хирург не е застрахован от грешка, въпреки че при тези специалисти вероятността за такава е минимална. Когато се случи обаче, те са обучавани и знаят как да постъпят, за да се справят с критичната ситуация. Бързата реакция при разчитането на симптомите на усложненията и поставянето на подходящо количество антидот, може да потуши например едно възпаление изключително бързо.

Практиката показва, че при възникването на усложнения, недостатъчно компетентният изпълнител на интервенцията се покрива или отказва съдействие, а пациентът остава без необходимата спешна помощ с неприятни, понякога необратими последствия (описани са случаи на ослепяване след поставяне на филъри).

Друга често срещана порочна практика е поставянето на ботокс или филъри след осъществяването на зъболекарска процедура и то с една и съща упойка. Медицинската практика задължава за всяка отделна интервенция да се използва различна и точно прецизирана количествено упойка, по възможност с разлика няколкодневен период от време.

Д-р Снежана Атанасова съветва желаещите да приведат кожата на лицето си в по-добър естетичен вид, да бъдат изключително внимателни и да проверяват доколкото е възможно по-обстойно специалиста, на когото се доверяват.

Той трябва задължително да бъде дерматолог, пластичен или лицево-челюстен хирург. Изпълнението на интервенции от всеки друг с различна от тази специализация и образование или в най-лошия случай някой с липсата изобщо и на двете, може да доведе до опасни, дори фатални последствия.

Снимките, които можете да видите в нашата галерия, са предоставени от международно учебно издание с изричното разрешение на потърпевшите пациенти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари