Макар гените да имат основно значение за стареенето, има какво да направим, за да забавим този процес, особено, когато става дума за кожата и зъбите. Там се проявяват първите признаци на стареенето.

Причина за пожълтяването на зъбите могат да бъдат и храните, които консумираме. Що се отнася до кожата, всичко, което нарушава процеса на формиране на колаген, води до състаряването ѝ.

Кои са храните, които биха могли да ускорят процесите на стареене?

1. Бяло вино

Пожълтелите зъби са сред най-отличителните признаци на стареенето, а алкохолът е основна причина за това. Алкохолът изсушава устата, като намалява образуването на слюнка, чиято функция е да „отмива“ вредните бактерии в устната кухина, водещи до кариеси и оцветяване.

Докато често виним червеното вино за петната по зъбите, бялото има по-висока киселинност, като по този начин нанася по-големи поражения по зъбите.

2. Сушени плодове

Макар сушените плодове да съдържат немалко хранителни вещества, те имат и своите недостатъци – в тях има големи количества захар, която може да залепне за зъбите. Това води до размножаването на бактерии, обезцветяване и в крайна сметка образуване на плака и кариеси.

Още по темата

Освен това, в тях могат да се открият и сулфити, които предпазват храната от развала, но увреждат кожата. Те може да повишат наличието на свободни радикали, вследствие на което да се увреди образуването на колаген.

3. Маргарин

Тези продукти са с високо съдържание на трансмазнини. Когато ги консумираме, в организма се формират свободни радикали, а те не са от полза за тена на кожата в дългосрочен план. Трансмазнините водят до възпалителни процеси в организма, които се свързват с процесите на стареене и съответно водят до развитие на заболявания.