IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо акнето се появява в Т-зоната и брадичката?

20 март 2017 14 40

Няколко обичайни причини

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става дума за акне, любимите му места, на които то се появява обикновено са брадичката и Т-зоната на лицето и това е напълно нормално. Тези области са предразположени в по-голяма степен към поява на пъпки и черни точки.

Според някои мазната кожа е склонна към развитието на кожното състояние. Това обаче не е така – сухата и комбинирана кожа също бива засегната от акне. Хората с комбинирана кожа обикновено имат мазна брадичка или Т-зона на лицето, като в останалите области тя е суха или нормална.

Защо акнето се появява в тези конкретни части на лицето?

- Сред тийнейджърите запушването на порите играе основна роля в развитието на акнето, поради което състоянието е често срещано сред тях. Стресът, бременността, менструацията, започването или преустановяването на приема на противозачатъчни таблетки също са сред често срещаните причини за поява на пъпки в тези области на лицето.

- Запушването на порите води до „улавяне“ на мазнината в тях. Това може да се определи и като блокиране на порите вследствие на свръхактивни мастни жлези.

- Бактерията Propionibacterium acnes образува вещества, които променят състава на мазнините, а това е причина за повишено дразнене на кожата и води до възпалителни процеси.

- Акнето в областта на брадичката се дължи на хормоналните промени. Функцията на мастните жлези се контролира от хормони, в частност от андрогени.

- Зачервяване, подуване, затопляне и дискомфорт се появяват вследствие на възпаленията в кожата.

- Нарушенията в храносмилателната система също са тясно свързани с появата на акне в областта на Т-зоната на лицето и брадичката.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари