IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В каква поза да спим, за да се предпазим от стареене?

24 март 2017 08 40

Хидратацията също е основен фактор

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много са факторите, които допринасят за състаряването на кожата – от тютюнопушене до излагане на слънце. Оказва се обаче, че позицията, която заемаме по време на сън, също може да е причина за появата на фини линии и бръчки около очите, познати още като „пачи крак“.

Според специалисти спането на една страна е основен виновник, тъй като води до повече гънки по кожата, причинявайки преждевременно стареене. Те напомнят също така, че има такова нещо като „прекомерен сън“.

Въпреки че не е задължително ефектите да ни засягат естетически, прекомерното спане може да доведе до натоварване на тялото. Има данни, че повишава риска от диабет, сърдечносъдови проблеми и дори инсулт, затова е добре да се придържаме към препоръчителните 7 – 8 часа на нощ.

Преди да си легнем, е много важно добре да почистим грима, за да не се наруши естественият възстановителен цикъл на организма.

По отношение на превенцията срещу състаряване на кожата, ключът е хидратацията, особено, ако стаята, в която спим, е горещо и се потим.

Нанасянето на хидратиращ серум или крем преди лягане овлажнява кожата до сутринта, но трябва да бъдем внимателни да не прекалим с количеството, тъй като кожата има свой естествен механизъм на възстановяване, който се ускорява по време на сън. Употребата на „тежки“ кремове може да запуши порите, което да доведе до появата на пъпки.

Друг начин да се предпазим от дехидратиране през нощта, е като сменим спалното бельо от синтетични материали с такива, които позволяват на кожата да диша. Това е важно и за косата, тъй като тя не се наелектризира.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари