IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слушалката на душа – рай за бактерии

28 март 2017 10 20

Могат ли да ни разболеят?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако установим мухъл по завесата или вратата в банята, обикновено бързо взимаме мерки за отстраняването му. Повечето от нас обаче рядко се замислят за бактериите, които не виждаме.

Трябва ли да се тревожим, че бактериите в банята може да ни разболеят?

Слушалката на душа е място с идеални условия за развитие на бактерии, тъй като там е влажно и топло. Организмите, които живеят там, се снабдяват с хранителни вещества всеки път, когато се къпем. Бактериите се слепват едни за други, като се групират вътре в слушалката.

Някои от тях крият известен риск за здравето. Nontuberculous Mycobacteria например е бактерия, която естествено се намира във водата и почвата, но също така може да попадне и в слушалката на душа.

Макар повечето от десетките видове на тази бактерия да са напълно безвредни, някои от тях могат да причинят белодробни инфекции, особено сред хората, които имат отслабена имунна система.

Друга бактерия, която може да се открие в слушалката, е Legionella pneumophila, която може да доведе до развитие на легионерска болест – вид пневмония.

Това обаче са най-лошите сценарии. В повечето случаи бактериите, намиращи се в слушалката на душа, са напълно безвредни.

Всъщност много от бактериите са полезни и служат за подпомагане на имунната система. Ежедневно сме изложени на бактерии в праха, във въздуха, храната, при контакта ни с други хора, животни, на работното си място. И много малка част от тях могат да ни разболеят.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари