Ако установим мухъл по завесата или вратата в банята, обикновено бързо взимаме мерки за отстраняването му. Повечето от нас обаче рядко се замислят за бактериите, които не виждаме.

Трябва ли да се тревожим, че бактериите в банята може да ни разболеят?

Слушалката на душа е място с идеални условия за развитие на бактерии, тъй като там е влажно и топло. Организмите, които живеят там, се снабдяват с хранителни вещества всеки път, когато се къпем. Бактериите се слепват едни за други, като се групират вътре в слушалката.

Някои от тях крият известен риск за здравето. Nontuberculous Mycobacteria например е бактерия, която естествено се намира във водата и почвата, но също така може да попадне и в слушалката на душа.

Макар повечето от десетките видове на тази бактерия да са напълно безвредни, някои от тях могат да причинят белодробни инфекции, особено сред хората, които имат отслабена имунна система.

Друга бактерия, която може да се открие в слушалката, е Legionella pneumophila, която може да доведе до развитие на легионерска болест – вид пневмония.

Още по темата

Това обаче са най-лошите сценарии. В повечето случаи бактериите, намиращи се в слушалката на душа, са напълно безвредни.

Всъщност много от бактериите са полезни и служат за подпомагане на имунната система. Ежедневно сме изложени на бактерии в праха, във въздуха, храната, при контакта ни с други хора, животни, на работното си място. И много малка част от тях могат да ни разболеят.