IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При акне – кои са подходящите и неподходящите масла

2 април 2017 13 15

Към какво да се насочим и какво да избягваме?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става дума за грижа за кожата, маслата са сред предпочитаните продукти. Домашните средства за масаж на предразположената към акне кожа също са от полза, заради многото им терапевтични ползи.

Някои от тях обаче имат обратен ефект, тъй като могат да запушват порите. Степента на запушване условно се определя по скала, където 0 е най-ниско, а 5 – най-високо. Предлагаме някои от най-добрите и най-лошите масла според този индекс.

Арганово масло

То е сред любимците на козметичната индустрия в последните години. Степента на запушване на порите при него е най-ниска, което прави аргановото масло изключително подходящо за предразположената към акне кожа.

Рициново масло

То е плътно и с лепкава консистенция, поради което се смята, че може да запуши порите. Това му свойство обаче се нарежда най-ниско в скалата – 0, и може безопасно да се използва при предразположена към пъпки и черни точки кожа.

Какаово масло

Какаовото масло може да бъде полезно за много кожни състояния, но акнето не е сред тях. Според скалата, степента му е 4 и употребата му при проблемна кожа може да влоши състоянието ѝ.

Кокосово масло

Този естествен продукт също предлага множество ползи за здравето, но както какаовото масло, също не се препоръчва за тези, които по принцип страдат от пъпки. Въпреки антимикробните му свойства, кокосовото масло крие голям риск от запушване на порите – степен 4 по скалата. По този начин се утежнява състоянието на кожата.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари