Когато става дума за грижа за кожата, маслата са сред предпочитаните продукти. Домашните средства за масаж на предразположената към акне кожа също са от полза, заради многото им терапевтични ползи.

Някои от тях обаче имат обратен ефект, тъй като могат да запушват порите. Степента на запушване условно се определя по скала, където 0 е най-ниско, а 5 – най-високо. Предлагаме някои от най-добрите и най-лошите масла според този индекс.

Арганово масло

То е сред любимците на козметичната индустрия в последните години. Степента на запушване на порите при него е най-ниска, което прави аргановото масло изключително подходящо за предразположената към акне кожа.

Рициново масло

То е плътно и с лепкава консистенция, поради което се смята, че може да запуши порите. Това му свойство обаче се нарежда най-ниско в скалата – 0, и може безопасно да се използва при предразположена към пъпки и черни точки кожа.

Още по темата

Какаово масло

Какаовото масло може да бъде полезно за много кожни състояния, но акнето не е сред тях. Според скалата, степента му е 4 и употребата му при проблемна кожа може да влоши състоянието ѝ.

Кокосово масло

Този естествен продукт също предлага множество ползи за здравето, но както какаовото масло, също не се препоръчва за тези, които по принцип страдат от пъпки. Въпреки антимикробните му свойства, кокосовото масло крие голям риск от запушване на порите – степен 4 по скалата. По този начин се утежнява състоянието на кожата.