IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пърхот? По-добре лош дъх!

4 април 2017 08 20

Състоянието потиска самочувствието ни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пърхотът е състояние, което може да се отрази неблагоприятно върху самочувствието и себеусещането ни и дори може да е причина за тревожност. Така например много хора се притесняват да носят черни дрехи, тъй като те в най-голяма степен разкриват „снежинките“ в косите им.

Според данни на скорошно проучване близо половината от жените и мъжете избягват черните дрехи, а 39% от участниците споделят, че предпочитат партньорът им да има лош дъх, отколкото пърхот.

Пърхотът е сред най-често срещаните състояния, засягащи скалпа, и независимо какво е широко разпространеното схващане, причината за него не се крие в сухотата. Развива се, когато върху скалпа има наличие на гъбичките маласезия.

Всички ние ги имаме, но някои от нас реагират към тях, докато други не. При наличие на реакция с тези гъбички, върху скалпа се образуват добре познатите мазни, плоски и жълтеникави люспи.

Омазнената коса провокира растежа на гъбички. С повишаване на влагата и топлината, както когато се потим по време на физически упражнения, се увеличават и гъбичките.

Затова е от ключово значение да използваме шампоан, който съдържа съставка, спираща разпространението им. Такъв пример е селеновият сулфид.

Дори и да не страдаме от пърхот, е важно да се грижим за здравето на скалпа си, тъй като днес използваме продукти, съдържащи най-различни химични съставки, които могат да го раздразнят.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари