Ако до момента сме отлагали грижата за петите ни, със затопляне на времето вече става наложително да им обърнем малко по-специално внимание. Най-честият проблем, който ги засяга, е напуканата и лющеща се кожа.

Причините за появата на това състояние могат да са различни. Тъй като постоянно се движим, ходенето и тичането могат да доведат до напукване на петите, особено при хората, които имат наднормено тегло.

Състоянието обаче може да е нещо повече от срещата на ходилата с пода. Ето и другите причини за напукани и лющещи се пети.

1. Гъбична инфекция

Това е най-често срещаната причина за лющещи се стъпала, но засегнатите не винаги знаят за наличие на състоянието, тъй като много пъти тя се проявява единствено като белеща се кожа, без наличие на сърбеж, който се счита за основен симптом.

Затова, ако кожата изведнъж започне да се напуква и бели, е препоръчително по-скоро да се консултираме с дерматолог. След като веднъж сме засегнати от гъбична инфекция по стъпалата, тя лесно може да се разпространи и по ноктите.

Още по темата

2. Обувките с каишка

Много жени предпочитат да носят обувки с каишка през топлите месеци. Когато обаче те още не са се отпуснали достатъчно, плътните обувки могат да причинят сериозно триене. Така се появяват мехури, които могат да доведат до лющене на кожата и белези.

3. Дехидратация

Обезводняването може да е причина за умора, да забави метаболизма и също така да изсуши петите. Когато организмът не е достатъчно хидратиран, кожата във всяка част на тялото започва да се бели.