Понякога устните ни сякаш без видима причина се изсушават и напукват. Това не означава задължително, че сме болни. Някои от ежедневните навици могат да са причина за изсушаването им.

Какво да имаме предвид?

1. Консумация на големи количества чай или кафе

Напитките, съдържащи кофеин, могат да доведат до дехидратиране на организма. Това е причината да чувстваме жажда след консумацията на чай или кафе. Когато пием по-големи количества от тези напитки, резултатът може да бъде сухи и напукани устни.

2. Солените храни също могат да са виновни

Ако обичаме да консумираме солени храни, трябва да се уверим, че пием и достатъчно количество вода, за да се предпазим от обезводняване.

3. Не пием достатъчно вода

Организмът се обезводнява, когато не консумираме достатъчно вода, което задължително води и до напукване на устните. За да се предпазим, трябва да се уверим, че наблизо винаги имаме вода, към която да посягаме редовно.

Още по темата

4. Червилото или гланцът за устни

Дори и някои продукти, предназначени за грижа за устните, могат да доведат до напукването им. Затова е важно да използваме качествена козметика.

5. Често ги облизваме

Това не е начин да хидратираме устните. Напротив – ефектът е обратен и те се изсушават и напукват.

6. Не се грижим за устните

Тъй като кожата на устните не притежава мастни жлези, за тях редовно трябва да полагаме грижи. За целта следва да се използват балсами за устни, които да я хидратират и също така съдържат слънцезащитен фактор, предпазващ от ултравиолетовите лъчи.