IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да стимулираме растежа на косата?

12 април 2017 07 00

С масаж, хранене и не само

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дългата коса е мечта на много момичета, но тъй като растежът ѝ не е еднакъв сред всички, понякога процесът отнема повече време.

Когато средният растеж на косата е около 15 см на година, все пак има начини да го насърчим. По-долу предлагаме някои от тях.

Стимулиране притока на кръв

Това определено е сред най-добрите методи да подпомогнем растежа на косата. Можем да го постигнем с обикновен масаж на скалпа, докато втриваме шампоана. Бихме могли да използваме и есенциални масла, с които да разтрием скалпа ежедневно или два пъти седмично, в зависимост от маслата и вида на косата.

Хранителният режим също може да помогне

За да подпомогнем растежа на дълга и здрава коса, са важни храните, които включваме в менюто си. Витамин D и ниацин например са от основно значение за растежа на косата, но също така се нуждаем от минерали, протеини и омега-3 мастни киселини.

Да използваме адекватните козметични продукти

Най-добрите продукти са онези, които лекуват специфичните проблеми, като косопад и чуплива коса.

Препоръчително е да се консултираме със стилиста си, който да ни насочи към най-добрите продукти за нашата коса. Миенето на косата трябва да завърши с обилно изплакване с хладка вода, тъй като по този начин космените фоликули се затварят, което предпазва от начупване и увреждане.

Да се пазим от ултравиолетовите лъчи

Приятният слънчев ден може да се окаже вреден за косата ни, тъй като ултравиолетовите лъчи могат да доведат до загуба на протеини в косата. Резултатът е разрушаване на защитния ѝ слой и увреждане на косата.

За да се предпазим от тези последици, трябва да носим шапка в слънчевите дни и да избягваме да излагаме косата си на слънце.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари